naslovna_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
naslovna_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpgJedna od iskoristivih stvari u mobilnom telefonu je njegov LCD displej, koji nam može poslužiti u raznim aplikacijama, gde je potreban vizuelni pristup raznim podacima. Nokia 3310 poseduje grafički LCD displej, rezolucije 84 x 48 piksela, kojeg nije više problem nabaviti, a može biti jako korisna komponenta u elektronskim uređajima za samogradnju. U ovom tekstu predstavljamo uređaj koji je napravljen korišćenjem jednog takvog displeja.
 
 

Tehničke karakteristike
 
  • napon napajanja 3 – 3.3 V;
  • opseg merenja -55° do 125° C (opseg merenja od -55° do 125° C je moguć samo ako se temperaturni senzor nalazi u tom temperaturnom području, a ne celi sklop);
  • najmanji korak temperature 0.1° C;
  • maksimalna greška ±0.5°C;
  • maksimalna rezolucija merenja 0.0625° C;
  • prikaz temperature na svakih 1.2 sec;
  • dimenzije 40 x 38 mm;
  • dva moda rada LCD-a, normalni i inverzni;
  • LCD 84 x 48 pixela;
  • potrošnja 0.2 – 0.8 mA (potrošnja uređaja varira zbog konverzije DS18B20 ( tj. merenje i očitavanje izmerene temperature), a traje oko 700ms i tada je potrošnja oko 0,8 mA, dok je sledećih 500ms uredjaj u “sleep” modu, pa je potrošnja oko 0,2 mA).
slika1_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
Slika 1. Izgled termometra
 
   Displej podržava prikaz u dva moda rada ( normalno i inverzno ), a odabir se vrši pomoću dzampera (jumper) na pločici. 
 
slika2_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg 
Slika 2. Prikaz displeja kada radi u inverznom modu
 
   Negativne temperature dobijaju predznak “minus”, a skala prikazuje temperaturu normalno, ali sa negativnim predznakom.
 
slika3_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg 
Slika 3.
 
   Ovaj uređaj napajamo baterijom od 3.6 V. Ne bi trebalo ići sa većim naponom od ovog, jer displej radi na napajanju od 2,7 do 3,3V.
 
Uputstvo za izradu
 
   LCD displej
 
   Kao prvo potrebno je izvaditi LCD displej iz mobilnog telefona Nokia 3310. Prilikom ove radnje, budite maksimalno pažljivi i strpljivi, jer je displej kao što znate, samo komadić tankog stakla koje je dosta osetljivo na mehanička naprezanja ili udarce.
   Na pozadini displeja nalazi se konektor (8 pinski, Slika 4.), koji je kod našeg displeja zalepljen sa staklenom površinom ( kod nokia 3210 kontakt sa displejom je preko “gumice”, pa nam je ovaj displej daleko pristupačniji za upotrebu). Radi se o Philips-ovom PCD8544 displeju, kojeg možete pronaći na netu, ako želite više detalja o ovoj komponenti.
 
 slika4_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
Slika 4. Pinovi LCD displeja
 
   Štampana pločica
 
   Drugi korak je izrada štampane pločice koja nije nimalo komplikovana za izradu, ali je malih dimenzija. Najviše pažnje posvetite lepljenju plastičnih traka na rubovima pločice, koje osiguravaju dobar i stabilan položaj displeja na pločici. Pre lepljenja traka dobro proverite položaj konektora displeja na pločici, pa tek tada zalepite trake na pločicu. Na donjim uglovima sam zalepio još dva plastična podmetača, tako da displej naleže na njih, i ne dodiruje se sa zalemljenim pinovima ostalih komponenti.
 
slika5_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
Slika 5. Izgled pločice
 
   Raspored elemenata
 
   Sa zadnje strane vidi se raspored elemenata, kojie nije teško nabaviti, a i nema ih baš puno. Temperaturni senzor DS18B20 sam stavio na podnožje radi testiranja, a moguće ga je spojiti i sa veće udaljenosti preko kabla (za sada još nisam testirao 1Wire senzore na veće udaljenosti ).
 
slika6_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
Slika 6. Raspored komponenata na pločici
 
slika7_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
Slika 7. Šema termometra
 
 
Podešavanje kontrasta
 
   U slučaju da Vašem displeju ne odgovaraju postavke kontrasta, to možete promeniti prilikom programiranja kontrolera Pic12F629, na programskoj lokaciji D2h. Trenutna vrednost A9h, odgovara mom displeju i nisam siguran kako će biti sa nekim drugim Lcd-om. Taj podatak može biti od 80h do FFh, s time da je 80h minimalan, a FFh maximalan kontrast.
 
slika8_termometar_lcd_nokia_3310_projekti_elektronika_automatika.rs.jpg
 
Slika 8. Podešavanje kontrasta
 
   HEX file za mikrokontroler PIC-12F629 možete skinuti ovde.
 
   HEX file za mikrokontroler PIC-12F675 možete skinuti ovde.
 
   Pločicu u .pdf formatu možete skinuti ovde.
 
   Šemu i PCB izradjene u Protel 99 SE možete skinuti ovde.
 
 
   Ovaj projekat je preuzet sa sajta www.ivica-novakovic.from.hr

1 KOMENTAR

  1. Napravio sam probni aksijalni DC impulsni motor . Nekako sam izmogao drajver koji je upravljan pwm i hall senzorom. sad mi treba ozbiljan drajver sa dve faze tj h mostom koji bi imao pwm a grane bi se aktivirale hall senzorima. koristio bi napone od 12 ili24v i sruje oko 30A u pikovima preko 50A . Drajver bi koristi i za druge projekte. Potreban mi je kontakt sa onoma koji se bave izradom. U oglasima nisam mogao naći nikog ko se ovim ozbiljno bavi. hvala unapred.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.