You are now being logged in using your Facebook credentials

Inovativni sistem hlađenja vetrogeneratora

Autor Aleksandar Arsić -- . -- Razno

logo siemens vetrogeneratori hladjenje automatika.rs“Početni korak ka postizanju boljih performansi glavnog ležaja vetrogeneratora je mogućnost kontrole temperature masti za podmazivanje ležaja“, objašnjava Eriksen, istraživač energije vetra u Siemens-u, sa desetogodišnjim iskustvom. Glavni ležaj vetrogeneratora, podvrgnut je visokim opterećenjima tokom rada, a do sada je samo kontrolisana temperatura ulja za podmazivanje ali ne i masti, što je ovim istraživanjem promenjeno.

ABB i Solar Impulse se pripremaju za istorijski let oko sveta

Autor ABB -- . -- Razno

ABB-logo abb solar impuls automatizacija automatika.rsABB, vodeća kompanija za elektroenergetiku i automatizaciju, sa ponosom prati Solar Impulse i njegovu posadu na letu aviona oko sveta koga pokreće samo sunčeva energija. Solar Impulse, sa sedištem u Švajcarskoj, je danas izjavio da će započeti svoj istorijski let u Abu Dabiju u periodu od kraja februara do početka marta. Waterdoor - Magična fontana

Autor Aleksandar Arsić -- . -- Razno

beckhoff logo fontana vodena zavesa automatika.rsU Švajcarskom gradu Flims na sajmu „World of Water“ puštena je u rad magična fontana pod imenom „Waterdoor“ – (vodena vrata). Kreirana je od strane grupe inženjera, a impresionirala je posetioce sajma. Dok je voda slobodno padala sa određene visine, posetioci su mogli da prolaze kroz vodenu zavesu a da se ni najmanje ne nakvase. Da bi posetioci ostali suvi postarao se sistem sa Beckhoff CX8090 Embedded PC industijskim računarom, sa integrisanim EtherCAT terminalima i TwinSAFE tehnologijom.

Primena RFID nalepnica se povećava neverovatnom brzinom

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

rfid nalepnica naslovna automatika.rsRFID je izmišljen pre sedam decenija, međutim, 23% svih ikada prodatih RFID nalepnica, prodato je u 2013.god. U 2014., još 1,12 milijardi RFID nalepnica će se prodati u odnosu na ukupan broj prodatih u 2013. RFID je testiran detaljno i kao pilot projekat, a sada je u režimu brzog usvajanja u mnogim industrijama, za mnoge primene i uveden u cookie-cutter pristup kao visoko performansna mogućnost koja je naisplativija.
 

Honeywell otvara novi korisnički centar za demonstraciju u Hjustonu

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

honeywell  vesti naslovna automatika.rsHoneywell Process Solutions je otvorio svoj novi, interaktivni centar za demonstraciju u Hjustonu. Customer Experience Center (CEC) nalazi se u globalnom sedištu kampusa u 1250 W. Sam Houston Parkway South, i ima za cilj da oživi mnoge od najnovijih, visokotehnoloških inovacija za korisnike nafte i gasa, rafinisanja, petrohemije, rudarske, električne energije, celuloze i papira i drugih industrijskih procesa.
 

Siemens razvio aplikaciju za električne automobile

Autor Aleksandar Arsić -- . -- Razno

siemens logo electric car automatika.rsSiemens oprema električne automobile sa potpuno redizajniranim informacionim i komunikacionim tehnologijama (ICT). U osnovi, ideja je da se kontrolišu različite funkcije vozila uz pomoć jedinstvene, centralizovane računarske platforme umesto nezavisnih sistema, kao što je to slučaj sada. Cilj je pojednostavljivanje komplikovanog međusobnog dejstva sistema za podrsku i bezbednost. Svi novi ICT koncepti u Siemens-u razvijaju se od strane “Siemens global Corporate Technology” (CT) i partnera iz takozvanog RACE projekta.


Pogledajte šta kažu pobednici Belgrade Venture Foruma!

Autor SAE Institut -- . -- Razno

sae-institute belgrade trailorgin app automatika.rsMladi i uspešni momci Branimir Rakić, Tomažom Levak i Žiga Drev, osvojili su glavnu nagradu na Belgrade Venture Forumu 2014. Oni su prezentovali svoju startup-aplikaciju OriginTrail, koja predstavlja sistem sledljivosti hrane za mlečne i mesne proizvode. Aplikacija OriginTaril prati put hrane od farme do viljuške, od najjednostavnijih proizvoda, pa do veoma kompleksnih kao što su mleko i sirevi.


100 godina časopisa ABB Review

Autor ABB -- . -- Razno

ABB-logo abb review 100 years automatizacija automatika.rsOve godine tehnički časopis ABB Review slavi 100 godina postojanja. ABB Review je naslednik časopisa BBC Review koji je prvi put štampan jula 1914. godine i koji je imao za cilj da informiše svoje poslovne partnere o proizvodima, inovacijama i aktivnostima kompanije. Spajanjem kompanija BBC i ASEA 1988. godine i formiranjem kompanije ABB, časopis menja ime u ABB Review koji se oslanja na tradiciju, znanje i tehnološka dostignuća ove dve kompanije prethodnice.

Nadogradnja automatske metro linije bez vozača u Parizu

Autor Aleksandar Arsić -- . -- Razno

ratp group logo automatika.rsJavna Pariska saobraćajna kompanija „Régie Autonome des Transports Parisiens“ – RATP proširuje svoj metro sistem sa linijom od 6 kilometara. Kompanija „Siemens“ opremiće signalizacijom i kontrolom novu liniju 14. U planu je da ova linija počne sa radom do 2019. godine. Ugovor je vredan 45 miliona evra.
 
 
 

Goal-Line tehnologija na WC 2014 u Brazilu položila test

Autor Milan Kocić -- . -- Razno

fifa tehnologija naslovna automatika.rs
Tehnologija linije gola suštinski predstavlja skup tehnologija koje zajedno prate putanju lopte i otkriva kada prelazi gol liniju. Postoji više sistema koji su bili razmatrani od strane FIFA i Međunarodnog odbora fudbalskog saveza (IFAB), koji su zasnovani ili na principu kamera za praćenje ili senzora magnetnog polja.Drugi su preporučili