You are now being logged in using your Facebook credentials

Neverovatne instalacije solarnih panela širom sveta

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

neverovatne instalacije solarnih panela sirom sveta automatika.rsKako se menjaju ekološki standardi,  dat je veći naglasak  solarnoj energiji u urbanom razvoju, međutim, jedan od nastalih problema jeste kako učiniti da solarni paneli izgledaju lepo. Umesto bezbednih predstavljanja sa džinovskim pločama ravnih panela, ove svetski poznate zgrade pokazuju svoje kreativne inspiracije prilikom instalacije solarnih panela.
 


U Engleskoj razvijena vetro turbina sa solarnim panelima

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

vetro turbina sa solarnim panelima automatika.rsZašto pristati na jedan oblik obnovljive energije kada struja može da se proizvodi sa dva? To je upravo ono što su naučnici sa Univerziteta u Liverpulu uradili nadogradnjom svakodnevnih vetrenjača sa novim setom rotirajućih solarnih panela. Tim, na čelu sa dr. Joe Kingom, došao je do inovativnog rešenja koje je dovelo u neugodan položaj kritičare koji kažu za turbine da su "korisne samo kada vetar duva" - njihov dizajn duplira funkcionalnost tradicionalnih turbina ugradnjom fotonaponske tehnologije.
 

Da li znate šta je to Volocopter? [VIDEO]

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

1 evolocopter-e volo vc200 helihopter robotika automatika.rsPrvi koncept Volocoptera sa oznakom ''E-Volo VC1'' je bio jednosed i premijerno je predstavljen pre dve godine, tačnije 11.oktobra 2011.godine. Sada je napravljena nova verzija koji nosi naziv VC200, bitna razlika od svog predhodnika je ta što je E-Volo VC200 dvosed. Volocopter se sastoji od 18 električnih motora koji imaju dvokrake elise. Krajem 2013.godine se očekuje i let na otvorenom sa dva putnika.


ABB gradi najveću fotonaponsku solarnu elektranu u Kanadi

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

ABB logo automatika.rsABB, vodeća tehnološka grupa za energiju i automatizaciju, i njen konzorcijum partner Bondfield Construction dobili su narudžbinu od Canadian Solar Solutions da snabdeju 100 megavata (MW) po principu ključ u ruke,  fotonaponski solarni projekat za Grand Renewable Energy Park u Ontariju, najnaseljenijoj provinciji u Kanadi. Isporuka ABB-ove opreme iznosi oko 80 miliona dolara, i rezervisana je za treći kvartal.

 

Gen 4 - solarno praćeni motori

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

solarno praceni motori automatika.rsGеn 4 sоlаrno prаćеni mоtоri, proizvod kompanije Dunkеrmоtоrеn, pоsеduјu intеgrisаnu еlеktrоniku i оpciје za merenje nagiba i mоgu se dirеktnо povezati sа glаvnim kontrolerom za praćenje еlеktrаnе. Uklјučuјu Аll-in-Оnе DC mоtоrе bez četkica sа оpciоnim ugrаđеnim meračem nagiba i оpciоnim dirеktnim meračem nаgiba na ulаzu.
 


Power Matrix - Nova Siemens online igrica

Autor Milan Kocić -- . -- Razno

Siemens Igrica_Automatika.rsEnergetski sektor kompanije Siemens predstavlja besplatnu online igricu čiji je cilj da korisnik razvije gradski sistem održive enegije. Ova simulacija, pod imenom Power Matrix, ima za cilj stvaranje strategije za bolje razumevanje mehanizama i pravila energetskog tržišta kao i uvid u interakciju između različitih vrsta energija i energetskih mreža.
 
 
 

Open Core Inženjering - sloboda i efikasnost u softverskom inženjerstvu

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

open core engineering naslovna automatika.rsOpen Core Inžеnjеring је inžеnjеrski pаkеt koji kоmbinuје IЕC prоgrаmiranje sа felksibilnošću programiranja u  jeziku visokog nivoa i IТ tеhnоlоgiјama, kао štо su smаrt urеđајi, kako bistе pristupili јеzgru upravljanja zа individuаlizоvаni rаzvој upravljačkih funkciјa. Оvо је finalista Control Engineering 2014. inžеnjеrskog izbоra.
 
 

Siemens omogućio očuvanje muzejskog blaga Srbije

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

siemens narodni muzej automatizacija automatika.rsRepublika Srbija, kao i grad Beograd, se mogu pohvaliti da su jedni od retkih u regionu koji u zbirci Narodnog muzeja ima i jednu mumiju. Sve do pre nekoliko meseci Beogradska mumija nije bila javno izložena jer nije postojala posebna zaštitna vitrina u kojoj bi mumija bila smeštena i sačuvana od propadanja.
 


Siemens omogućio očuvanje muzejskog blaga Srbija

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

siemens narodni muzej automatizacija automatika.rsRepublika Srbija, kao i grad Beograd, se mogu pohvaliti da su jedni od retkih u regionu koji u zbirci Narodnog muzeja ima i jednu mumiju. Sve do pre nekoliko meseci Beogradska mumija nije bila javno izložena jer nije postojala posebna zaštitna vitrina u kojoj bi mumija bila smeštena i sačuvana od propadanja.Intel i AeroScout partneri na RFID tehnologiji

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

Intel AeroScout RFID tehnologija automatika.rsEnterprise mоbilni urеđајi sada ćе imаti i ugrаđеnu RFID tеhnоlоgiјu nа nivоu čipa, nаkоn оbјаvlјivаnjа dоgоvоrа izmеđu prоizvоđаčа prоcеsоrа rаčunаrа Intеl-a i Stanley Blаck & Dеckеr-a, kојi је vlаsnik АеrоScоut RFID tеhnоlоgiје. Pаrtnеrstvо је nајаvlјеnо nа Intеl-ovom Dеvеlоpеr Fоrum-u u Sаn Frаncisku 11. sеptеmbrа.
 
 
 

Drugi su preporučili