You are now being logged in using your Facebook credentials

Lernstift - hemijska olovka koja ispravlja greške [VIDEO]

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

Lernstift-olovka-ispravlja pravopisne-greske automatika.rsNemački inženjeri su dizajnirali i smislili hemijsku olovku "Lernstift" koja bi mogla budućim generacijama uveliko pomoći pri učenju pravopisa, ali i ispravljati one sa "doktorskim rukopisom".  Falk Wolsky, programer, na ideju je došao kada je uvideo da bi se greške u pravopisu njegovog sina mogle izbeći kada bi dete bilo više skoncentrisano na to što piše.

 

5 načina kako da smanjite račun za električnu energiju

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

smanjite racun za struju automatika.rsLeto je i toplo je. Ako to znači da vaš klima uređaj radi mnogo - onda je takođe vrelo i na vašim računima za komunalne usluge. Kako da kontroliše letnje troškove električne energije? Možete da ostanete u hladnom i udobnom i još uštedite energiju i pare, zahvaljujući napretku u današnjim kućnim sistemima i zelenim tehnologijama. Sledi nekoliko dobrih ideja za uštedu energije.
 

Schneider Electric kupuje Invensys!

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

schneider electric automatizacija invensys automatika.rsSchneider Electric kupuje kompaniju Invensys kako bi dodatno ojačao poziciju na polju automatizacije ali i u sektoru smart home rešenja i automatizacije zgrada i objekata. Kompanija Schneider Electric je vodeći svetski lider u upravljanju energijom, nudi integrisana rešenja kako bi energiju učinila bezbednom, pouzdanom, efikasnom i produktivnom na polju energetike i infrastrukture, industrije, data centara, građevinarstva i tržišta stambenih objekata. 
 

Podzemni parking za bicikle u Japanu - Eco Cycle [VIDEO]

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

eco cycle parkiranje bicikla podyemni parking automatika.rsJanapci su poznati po raznim jelima, zanimljivoj i bogatoj istoriji, svojim ulaganjima u robotiku, zemljotresima i cunamiju ali su možda i najpoznatiji po tome što vole da uštede prostor na svaki način. A veoma često koriste i bicikli kao prevozno sredstvo. Zbog svega toga dosetili su se da naprave parking za bicikle koji se nalazi pod zemljom. Eco Cycle, kako je nazvan ovaj projekat, podseća na duboki bunar sa liftom u koji možete da "parkirate" i do 200 bicikala.

Brod koji pokreće solarna energija - PlanetSolar [VIDEO]

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

solarpanel solarni brod automatika.rs''MS Turanor PlanetSolar'' je najveći brod, tog tipa, koji u potpunosti pokreće solarna energija. Brod koji je već jednom obišao svet (2010), i ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao prvi solarni brod koji je ovo učinio, tri godine kasnije (2013) oborio je i lični rekord, i ponovo obišao svet za 4 dana brže nego pre – za put od 5310 kilometara bilo mu je potrebno svega 22 dana. Po drugi put, PlanetSolar je dokazao da je moguće obići svet za kratko vreme, bez upotrebe štetnih foslinih goriva koja imaju potencijal da unište cele ekosisteme u moru.

Prvi na svetu plutajući vetrogenerator instaliran u SAD-u

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

volturnus prototip plutajuce vetroturbine automatika.rsU  Sjedinjenim Američkim Državama postavljen je prvi prototip plutajućeg vetrogeneratora pored obale Mejna koji je spojen na elektroenergetsku mrežu. Prototip VolturnUS je postavljen u jednoj osmini pune veličine, visok 65 metara, u blizini obale kod mesta Castinea. Projekat razvija konzorcijum DeepCwind zajedno sa Univerzitetom Maine, odnosno centrom za napredne strukture i kompozitnim centrom, te još 30 partnera iz vlade, industrije i naučnih institucija. 

Napunite mobilni telefon pomoću vatre! [VIDEO]

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

voto punjac za mobilni punjenje  toplota automatika.rsEvo ohrabrujućih vesti za sve zaljubljenike u prirodu, kampere i putnike kojima nije na odmet da za svaki slučaj imaju mobilni telefon, ili neki drugi prenosivi uređaj pri ruci. Reč je o VOTO punjaču koji crpi toplotu iz vatre preko svojih ćelija i pretvara je u energiju koja može da napuni mobilni telefon ili da se koristi za osvetljenje kao lampa. Ovaj uređaj je razvila komapanija Point Source Power, i može se naći u nekoliko varijanti.


Autocad 360 - softver zasnovan na "cloud"-u

Autor Ivana Cvijić -- . -- Razno

autocad360 automatika.rsU оdgоvоru nа visоk nivо intеrеsоvаnjа u оblаsti mоbilnog sоftvеrа, Аutоdеsk АutоCАD WS је еvоluirао u АutоCАD 360 kako bi prоširio svојu pоnudu sоftvеrа zasnovanog na "cloud"-u. Širеnjе АutоCАD 360 prоizvоdne liniјe nаvоdnо pоbоlјšаvа mоgućnоsti sаrаdnjе i čini је јеdnоstаvniјom za rаd sа CАD-om nа mоbilnim urеđајimа, tabletima i wеb prеtrаživаčima.
 
 

LearningGripper - Festo projekat inspirisan prirodom [VIDEO]

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

learningGripper festo bionic Learning  Network automatizacija automatika.rsOsnovni zadatak kompanije Festo je stvaranje inovativnih rešenja koja će njegovim klijentima obezbediti proizvodne sisteme budućnosti. Novi projekti iz programa Festo Bionic Learning Network donose viziju budućih sistema za proizvodnju. Cilj programa Bionic Learning Network je da se principi i zakoni iz prirode prenesu i primene na polju automatizacije. Do sada smo pisali o nekoliko zanimljivh projekata iz ovog Festo programa a to su: BionicOpter - Vilin konjić i NanoForceGripper.

U Estoniji puštena u rad mreža od 165 DC punjača za električna vozila

Autor Marko Nikolić -- . -- Razno

elektricna vozila ev punjaci terra 51 dc abb  automatika.rsEstonija je postala prva zemlja na svetu koja je napravila nacionalnu mrežu DC punjača za električna vozila. Ova baltička zemlja cela je pokrivena sa 165 punjača, rastojanje između punjača je oko 60 km. Punjači su instalirani u urbanim sredinama i naseljima gde ima više od 5000 stanovnika. Brze DC punjače za elektična vozila proizvela je kompanija ABB. Ova mreža čini najaveću koncetraciju DC punjača u Evropi.


Drugi su preporučili