Beti Sap, direktor nacionalne kancelarije za izviđanje, zahvlalila je timu kompanije SpaceX na neverovatnoj vožnji, sjajnom timskom radu kao i posvećenosti koju su pokazali. ”Bili su sastavni deo našeg tima u ovoj misiji i pokazali su se kao odlični partneri”- navodi se u saopštenju.

 Nakon otkazivanja u poslednjoj sekundi – problem sa raketnim senzorom naterao je službenike da otkažu misiju u poslednjim sekundama pre poletanja – privatna avio kompanija Elona Muska je uspela da lansirala satelit NROL-76 iz svemirskog centra Kenedi.

 Srećom po kompaniju SpaceX i Nacionalnu kancelariju za izviđanje, lansiranje je prošlo bez problema i Falkon 9 je izveo još jedno uspešno sletanje u Kejp Keneveralu u Floridi.

 Zadaci NROL-76 – drugog od 5 lansiranja najavljenih za ovu godinu – ostaju tajna. Sledeće lansiranje je zakazano 14. avgusta u vazduhoplovnoj bazi Vanderberg u Kaliforniji.

 Nacionalni odred za izviđanje je osnovan 1961. godine sa zadatkom da projektuje, gradi, lansira i održava obaveštajne satelite, a sebe opisuju kao državne ”oči i uši na kritičnim mestima gde ljudi ne mogu prići – bio to neki neravan i nepristupačan teren ili recimo neprijateljska teritorija.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here