Naslovna Vesti Senzori Precizan merač protoka manjih od 100ml/min

Precizan merač protoka manjih od 100ml/min

Sensirion, švajcarska firma koja se bavi proizvodnjom senzora vlažnosti i protoka baziranih na CMOSens®  tehnologiji, proizvela je senzor za precizno merenje malih protoka SLQ-HC60. Ovaj novi, vodootporni senzor predstavlja nastavak serije senzora koje je proizvela  firma Sensirion, koji su precizni, pouzdani, prilagođeni različitim ulovima korišćenja i zasnovani na novoj tehnologiji.

Senzor je baziran na MEMS tehnologiji i dizajniran je za specifične potrebe automatskih sistema. Ovaj mali i brzi, visoko osetljiv merač protoka omogućava brzo i precizno merenje promenljivih protoka. Takođe, moguće je i detektovanje malih mehurića u fluidu pomoću ovog senzora. Predviđen je za merenje protoka koji su ispod 100ml/min različitih vrsta fluida. Za detekciju protoka se koristi CMOSens®  mikročip, koji može da detektuje i vrlo male protoke.
 
Neke od osnovnih karakteristika ovog senzora su robusno kućište pogodno za industrijske aplikacije, kratko vreme odziva  (< 50 ms), napravljen od inertnih materijala i otporan na razne hemikalije, sa pravom putanjom protoka bez korišćenja pokretnih delova, sa visokom osetljivošću čak i kod veoma malih protoka. Za sva merenja ima odličnu ponovljivost, analogne izlaze raspona 0 do 10V, napajanje od 24V.
 
Namenjen je raznim namenama u industriji kao što su monitoring procesa, protoka goriva, doziranjima fluida raznih namena, detekciji curenja, detekciji mehurića i generalnoj detekciji postojanja protoka.
 
O CMOSens®  tehnologiji

CMOSens®  tehnologija predstavlja spoj senzora i kola za evaluaciju u okviru jednog CMOS čipa. Jezgro svakog ovakvog senzora je posebno razvijen i patentiran poluprovodnički čip. Posebne senzorne strukture su implementirane na čipu pomoću tehnologije namenjene mikro sistemima. Ovaj spoj realizovan u okviru CMOS čipa daje mogućnost da se osetljivi, analogni signali sa senzora pojačaju i digitalizuju bez pojave šuma i sa visokom preciznošću. Senzori zasnovani na ovoj tehnologiji ostvaruju odličnu tačnost pri merenjima kao i visoku ponovljivost i ofset stabilnost.

Takođe, senzori razvijeni u okviru ove tehnologije poseduju i dodatne mogućnosti u okviru čipa za funkcionalnu kontrolu senzorskog elementa, kao i potpunu temperaturnu kompenzaciju i linearizaciju. Zbog toga što je sva obrada analognog signala lokalizovana u okviru jednog čipa, redukovana je mogućnost pojave šuma, što čini ovaj sistem veoma pouzdanim čak i u veoma nepovoljnim uslovima rada.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version