Naslovna Vesti Green tech Kineski šumski grad sa preko milion biljaka i čistom energijom

Kineski šumski grad sa preko milion biljaka i čistom energijom

U Kinu se mnogo ulaže u zaštitu životne sredine, donekle i razumljivo jer su oni sigurno jedni od najvećih zagađivača. Ali korišćenjem ”čiste” zelene energije i sve popularnijim ”zelenim” zgradama, Kina se trudi da stvori pravu oazu čistog vazduha.

Projekat ”Šumski grad” podržan je od strane visokih institucija Republike Kine, a biće realizovan u južnom delu grada Liuzhou. Projekat će obuhvatati izgradnju poslovnog prostora, stanova, hotela i škola sa više od milion biljaka i oko 40,000 solarnih panela.

 Tzv. zelene kule će pomoći pri rešavanju problema zagađenog vazduha u urbanoj sredini poput ove, proizvodiće čist kiseonik i čistu električnu energiju. Zelenilo na objektima takođe pruža leti hladovinu stanarima, a zimi dobru izolaciju, zbog čega će se smanjiti i troškovi zagrevanja prostora. Ovaj šumski grad, treba da se izgradi do kraja 2020. godine.

 Teška je borba protiv smoga i zagađenog vazduha koji ugrožava industrijske gradove u Kini, ali u ovoj zemlji se maksimalno trude i ulažu napore i finansijksa sredstva da se što više energije proizvodi iz obnovljivih izvora poput vetrene i solarne, više nego bilo gde drugde na svetu.

 Ovaj šumski grad u Liuzhou, sa svim svojim parkovima, zgradama i baštama će apsorbovati skoro 10.000 tona ugljen dioksida i 57 tona drugih zagađivača na godišnjem nivou, dok će se sa druge strane proizvoditi oko 900 tona kiseonika.

 Sve zgrade koju budu građenje u sklopu projekta će na svojim krovovima imati solarne panele za proizvodnju čiste električne energije i koristiće sisteme geotermalne energije za unutrašnju klimatizaciju.

 Sve ovo, uticaće pozitivno po klimatske promene, a cilj je, da svaka država na svetu, počne u svim većim gradovima da praktikuje istu priču! Ako dodamo da ovi gradovi mogu postati i ”smart” gradovi, sa mnoštvo IoT aplikacija i pogodnosti, sve to činiće pravo mesto za zdrav i udoban život.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version