Naslovna Vesti Green tech Da li ste znali da je LIQUID3 delo naših naučnika?

Da li ste znali da je LIQUID3 delo naših naučnika?

 Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, „LIQUID 3”, postavljen je ispred zgrade Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. Ovo „tečno drvo“ kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima gde su njegove koncentracije najveće.

 Profesor Ivan Spasojević i njegov tim sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu stoje iza inovativnog domaćeg patenta, tečnog drveta (Liquid3), koje se instalira na betonskim površinama na kojima ne može da se zasadi drvo i time omogućava proizvodnju kiseonika.

 „Moje kolege panelisti posvećeni su životu u prirodi, a ja se trudim da i onima koji ostaju u gradovima omogućim čist vazduh. Naš izum – tečno drvo, nastalo je baš iz te namere, da proizvede kiseonik u zagađenim gradskim sredinama, gde sadnja zelenila nije moguća“, kaže profesor Ivan Spasojević.

 LIQUID3 je alternativni održivi koncept ozelenjavanja urbanih sredina koje su prostorno limitirane i izložene intenzivnom vazdušnom zagađenju. LIQUID3 koristi moć mikroalgi koje efikasno uklanjaju CO2 i proizvode O2 i biomasu.

 LIQUID3 sistem zamenjuje jedno odraslo drvo ili 200 m2 travnjaka a funkcionalan je i u zimskim uslovima.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version