Naslovna Vesti Green tech Porodični solarni automobil učestvovaće na World Solar Challange-u

Porodični solarni automobil učestvovaće na World Solar Challange-u

 Solarni tim Velike Britanije planira da se takmiči na ovogodišnjem Svetskom Solarnom takmičenju u oktobru mesecu. Steven Heape je formirao tim volontera iz različitih disciplina, univerziteta i kompanija koji rade na dizajnu i stvaranju, porodičnog, solarnog automobila sa kojim planiraju da se takmiče u cruiser klasi, tu spadaju automobili sa dva ili više sedišta.

 Ovaj solarni automobil moći će da prevozi putnike i biće potpuno ”legalan” tj. ispravan da se kreće ulicama širom Velike Britanije. Kilomotraža koja mora da se pređe u trci, koja se održava u Australiji, je 3022km i kreće iz Darvina i završava se u Adelejdeu. Pobednik u cruiser klasi nije samo onaj koji prvi stigne do cilja, već mora da balansira između brzine, praktičnost i energetske efikasnost. Tipičan porodični automobil za ovu pređenu kilometražu potroši oko 5000kWh, dok solarni automobil završi trku sa svega potrošenih 64kWh.

 Ovo takmičenje se održava od 8-15.oktobra 2017. godine a Solarni tim Velike Britanije je već posetio Australiju i prikupio sve podatke, u aprilu pokušaće da testiraju rutu i prikupe još dodatnih informacija. Ukoliko sve bude uredu, transport vozila obaviće se u julu.

 Cilj ovog projekta je da se podigne svet o upotrebi altrernativne i čiste energije kao i da se podigne svest studenata i mladih stučnjaka da rade u pravcu održivih projekata. Tim je već prikupio veliki broj sponzora kako bi ovaj projekat mogao da zaživi.

https://www.youtube.com/watch?v=kAMVLomgJAY

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version