Naslovna Vesti Green tech Švedska planira potpuni prelazak na obnovljive izvore energije

Švedska planira potpuni prelazak na obnovljive izvore energije

 Ministarstvo financija Kraljevine Švedske je saopštilo da će proizvodnja solarne energije za vlastite potrebe od januara 2017.godine biti u potpunosti isključena od obveza plaćanja poreza. Dok će komercijalni proizvođači ipak plaćati ”porez” od 500 švedskih kruna, što je oko 50 evra, po megavat satu (MWh). To je gotovo 98% manje nego što trenutno plaćaju. Tako da i sa njihove strane možemo reći da su oslobođeni plaćanja poreza.

 Sve ovo je težnja ka cilju koji je postavila ova nordijska država isperd sebe – Potpuni prestanak upotrebe fosilnih goriva i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do 2040.godine, a sa prestankom oporezivanja samo su jedan korak bliže cilju koji su ispred sebe postavili.

Sada, Švedska se ne može baš pohvaliti velikim procentnom i udelom solarne energije u proizvodnji električne struje. Ova nordijskoj zemlji najviše se oslanja na hidroenergiju (39%) i nuklearnu energiju (36%), a udeo solarne energije je gotovo zanemarljiv i iznosi manje od 0,1 odsto.

 Iz Ministarstva finansija smatraju da će predložene mere omogućiti brza ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

 Pored usvajanja od strane parlamenta, ovaj predlog mora da odobri i Evropska komisija, koja je za Evropsku uniju do 2020.godine odredila da minimalni udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji mora biti 20%.

 U Švedskoj su svesni činjenice da ukoliko žele do 2040.godine u potpunosti da pređu na obnovljive izvore, moraju godišnje povećavati udeo solarne električne energije do 10%.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version