Naslovna Vesti Robotika ABB-ov robot YuMi nastupao na centralnoj pozornici u Pizi dirigujući Andrei Bočeliju...

ABB-ov robot YuMi nastupao na centralnoj pozornici u Pizi dirigujući Andrei Bočeliju i Filharmonijskom orkestru Luka

 YuMi, pravi kolaborativni robot sa dve ruke, prvi takav na svetu, u utorak 12. septembra debitovao je u operi dirigujući slavnom italijanskom tenoru Andrei Bočeliju i Filharmonijskom orkestru Luka u teatru Verdi u Pisi, na dobrotvornom koncertu Prvog međunarodnog festivala robotike. Preko 800 gostiju iz celog sveta uživalo je u programu nazvanom „Dah nade: od Stradivarija do robota“. Među gostima je bio i izvršni direktor ABB-a Ulrih Špishofer, pod čijim vodstvom je razvijen YuMi.

 YuMi-ja, koga je proizveo švajcarski tehnološki pionir ABB, na pozornicu je pozvao Andru Bočelija, koji je izveo poznatu ariju ”Žena je varljiva” (La Donna è Mobile) iz Verdijevog Rigoleta (Rigoletto). Tokom svoje prve večeri nastupa YuMi je u operi dirigovao delima Pučinija i Maskanjija.

”Bilo je tako zabavno nastupati sa YuMi-om”, izjavio je Bočeli nakon gala koncerta. ”Pokazano je da robot zaista može dirigovati orkestrom, ali samo uz odličan rad vrlo talentovanih inženjera i pravog maestra”

 Robota je uvežbao italijanski dirigent Andrea Kolombini, direktor Filharmonijskog orkestra Luka. YuMi-jev nastup razvio se u dva koraka. Na probama, Kolombinijev pokret je bio uhvaćen u procesu koji se zove ”lead-through programming”, gde se dve robotske ruke vode prema pokretima s velikom pažnjom na detaljima. Drugi korak je uključivao fino ugađanje kretanju u ABB-ovom programu RobotStudio kako bi se pokreti robota uskladili s muzikom.

 “Nijanse pokreta dirigenta u potpunosti su reprodukovane na nivo koji mi je pre bio nezamisliv. To je neverovatan korak napred, s’ obzirom na krutost pokreta prethodnih robota”, napisao je Kolombini u svom blogu.

 YuMi je jedan od najviših oblika robotske tehnologije koji menja način na koji svet gleda na saradnju između čoveka i robota. Opisan kao kooperativni, kolaborativni robot, osmišljen je za zajedniči rad s’ ljudima i kao dopuna radne snage. Svoju sposobnost je već ranije dokazao uspešno rešavajući Rubikovu kocku.

 Dirigovanje kao jedna od najviših formi umetnosti i YuMi svedoče o prirodnom razvoju čoveka i mašine koji mogu raditi zajedno i to na potpuno nove načine.


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version