Naslovna Vesti Robotika BrickPi – Lego kocke sa Raspberry Pi mozgom

BrickPi – Lego kocke sa Raspberry Pi mozgom [VIDEO]

BrickPi je sistem koji pretvara Raspberry Pi uređaj u robota. Uređaj se sastoji iz ploče i kućišta na šta se povezuju LEGO Mindstorm senzori i motori pri čemu dolazi do formiranja robota reda veličine kreditne kartice. Ovaj uređaj omogućuje povezivanje do tri NXT motora i četiri senzora, pri čemu je izvor napajanja motora i senzora baterija od 9V. Uređaj sadrži i čvrsto kućište sa puckajućim rupicama za povezivanje sa LEGO delovima. Raspberry Pi je mozak uređaja zajedno sa LEGO sistemom.

 Glavni delovi sistema su ploča i kućište. Ploča se postavlja iznad Raspberry Pi, konektora i Mindstorm motora i senzora i omogućuje napajanje. Raspberry Pi upravlja i kontroliše senzore i motore. Softver za mikrokontroler ploče je pisan u Arduino okruženju, pa je otvoren i podložan promenama. Dizajn hardvera kao i izvor koda su dostupni online.
 Uređaj u suštini predstavlja interfejs između Raspberry Pi i LEGO Mindstorm senzora i motora i kao izvor napajanja za Raspberry Pi. BrickPi sadrži dva mikrokontrolera, programirana u Arduino jeziku, pri čemu svaki kontroliše dva motora i čita kodne vrednosti motora i dve vrednosti senzora. Mikrokontrolerima upravlja i kontroliše Raspberry Pi. Ovde je omogućeno napajanje BrckPi i Rapberry Pi uređaja preko baterije (umesto klasičnog zidnog utikača) tako da postoji mogućnost formiranja mobilnog robota. Raspberry Pi sadrži dva USB porta, pa su omogućeni Wireless i Bluetooth, odnosno bežično upravljanje robotom.

BrickPi je povezan sa četiri senzora i pet motora korišćenjem lako primenljivog LEGO senzorskog sistema. Ovde je takođe uključen i LEGO prilog tehničke opreme, senzora i motora koji se mogu priključiti. „Uložili smo puno rada oko softverskog paketa za Raspberry Pi. To važi za više slučajeva, poput robotskog automobila, kupola, tenkova i oružja. Lepota hardverske arhitekture i Raspberry Pi uređaja je u tome da se bilo koji jezik koji se koristi na Raspberry Pi može koristiti i za kontrolu studentskih robota.“, izjavio je John Cole, osnivač Dexter Industries grupe, koja proizvodi Raspberry Pi uređaje, LEGO Mindstorm senzore i sl.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version