Naslovna Vesti Robotika Da li je robotska ruka preciznija od čovekove?

Da li je robotska ruka preciznija od čovekove?

 Da li ste čuli za Da Vinci robota? To je robot koji nosi naziv po slavnom naučniku Leonardu da Vinčiju i ima primenu u medicini. Tačnije može da vrši hiruške intervencije. Da Vinci robot je vredan više miliona evra i može sa izuzetnom preciznošću da rukuje hirurškim alatom. Njegova demonstracija prikazana je jednoj u bolnici u Velikoj Britaniji, tačnije u gradu Njukastlu.

 Ovom mašinom sa četiri ”ruke” upravljaju hirurzi kako bi uklonili kancerogeno tkivo iz pluća, grla, prostate i slezine pacijenta, a moguće je obavljati čak i ugradnju bajpasa. Naim Sumro, urolog i jedan od direktora Friman bolnice u Njukastlu je izjavio: ”Sada možemo dopreti do delova ljudskog tela, kojima do sada nismo imali pristup”.

 Robotski alati mogu se koristiti u 10 operacija, pre nego što se zamene, a procenjuje se da robot može izvesti i do 400 operacija godišnje. Stručnjaci i zagovorenici ovog poduhvata smatraju da mašine mogu smanjiti rizik od komplikacija tokom i posle operacije. Pol Renfort, koordinator Da Vinci robota u Friman bolnici kaže da glavna prednost ovog robota je ta što operacione instrumente možemo rotirati 360°, što ljudskom rukom to nije moguće izvesti.

 Da Vinci robot u svoje tri ruke drži operacione instrumente kojima se upravlja daljinski, dok je na četvrtoj ruci montirana 3D kamera visoke rezolucije. Glavna prednost ovog robota je što lekarima olakšava posao, a pacijentima garantuje uspešnije operacije.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version