Naslovna Vesti Robotika Kina obara svetske rekorde u automatizaciji

Kina obara svetske rekorde u automatizaciji

 Od 2018. do 2020. godine, očekuje se povećanje između 15% i 20% na godišnjem nivou, kada je u pitanju prodaja industrijskih robota. Godišnji obim prodaje je trenutno dostigao najviši nivo, koji je zabeležen za jednu zemlju. Za samo godinu dana, prodaja industrijskih robota u Kini porasla je za čitavih 27%, na 87,000 jedinica. Istovremeno, kineski proizvođači robota povećavaju tržišni udeo u svojoj zemlji.

Proizvodnja el. energije i elektronska industrija su glavni pokretači

 Glavni pokretači najnovijeg rasta u Kini su električna i elektronska industrija. Prodaja je porasla za 75% na skoro 30.000, 2016. godine. Oko trećine robota proizveli su kineski dobavljači, koju su više nego udvostručili prodaju, za skoro 120%. Ova izuzetna potražnja će se još više razvijati u budućnosti.

Automobilska industrija je izgubila stalnu poziciju

 Automobilska industrija je izgubila svoju poziciju, gde je sada vodeća elektronska industrija, ali je i dalje snažan pokretač prodaje industrijskih robota. Kina je postala najveće svetsko tržište automobila i najveća svetska proizvodna lokacija za automobile, uključujući i električne automobile. Prodaja u Kini, činila je 25 odsto globalne ponude industrijskih robota u automobilskoj industriji. Generalno, Kina je najveće potrošačko tržište sa sve većim zahtevima za sve vrste robe široke potrošnje. Shodno tome, razne druge industrije su takođe počele da šire kapacitete i automatizuju proizvodnju.

  Većina industrijskih robota u Kini, uvozi se iz Japana, Južne Koreje, Evrope i Severne Amerike.

Gde vlada vidi Kinu 2020.godine?

 Kineska vlada želi da transformiše Kinu iz proizvodnog giganta u svetsku proizvodnu snagu u skladu sa desetogodišnjim nacionalnim planom ,,Made in China 2025.”. Plan uključuje dalje povećanje tržišnih udela u Kini i inostranstvu. Kina namerava da napreduje i postane najveća, od deset najintenzivnije automatizovanih zemalja do 2020. godine. Imaju za cilj da im gustina robota dostigne 150 jedinica – a taj broj odnosi se na 10,000 zaposlenih. U Aziji lider je Južna Koreja gde imamo gustinu od 531. jedinica. U slede Americi SAD sa gustinom od 176.jdinica, a u Evropi najveća gustina je u Nemačkoj sa 301.jedinocom.

Kini postaje globalni lider u automatizaciji

 IFR (Internacionalna federacije robotike) iznosi sledeće podatke:

  • 87,000 instaliranih robota
  • CAGR 2011-2016: +31%
  • Globalno rangiranje u 2016. godini, broj 1
  • Akcije ukupne ponude: Operacije rukovanja 45%, zavarivanje 26%, elektro/elektronska industrija 35%, automobilska industrija 30%
  • Zalihe operativnih robota: 340,000 jedinica, 33% više nego 2015. godine

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version