Naslovna Vesti Robotika Prvi na svetu simulator za pilote baziran na industrijskom robotu

Prvi na svetu simulator za pilote baziran na industrijskom robotu [VIDEO]

KUKA Robotics i DLR (German Aerospace Center) razvili su prvi simulator za pilote koji se sastoji iz kabine u kojoj se nalazi pilot na obuci, a ona se nalazi na industrijskom robotu. Za razvoj su najzaslužnija dva inženjera iz DLR-a i partneri Grenzebach Maschinenbau i KUKA Robotics, čijom saradnjom je nastao ovaj projekat. Ovaj projekat je dobio i nagradu ”euRobotics Technology Transfer Award” koja se dodeljuje za projekte koji imaju komercijalnu i istraživačku stranu.
 Ovaj sistem koriste studenti letenja koji imaju odličan osećaj i pravi trening upravljanja avionom, helihopterom pa i automobilom. Prednost ovih sistema je rad u realnom vremenu i mogućnost da sami kreirate putanje a ne kao ranije da letite po već definisanim putanjama. Ukoliko vozite avion, helihopter ili automobil unutrašnjosdt kapsule se prilagođava određenom vozilu.
 Simulacija leta avionom Diamond DA42 u potpunosti predstavlja let ovim avionom i daje nam mogućnost da više puta ponovimo kritične situacije. Pilot ima osećaj da je i kokpitu aviona i uopšte nema osećaj da je kapusla na robotskoj ruci. Robotska ruka ima 6 osa i omogućuje i izvođenje okrenutih letova. Svi znamo da bi ovakva obuka na avionima bila i suviše rizična i skupa, i pored toga mana ovog sistema je njegova cena koja se kreće od 7 do 25 miliona evra.
 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version