Naslovna Vesti Robotika Tržiste kolaborativnih robota raste neverovatnom brzinom

Tržiste kolaborativnih robota raste neverovatnom brzinom

 Prema podacima Internacionalne federacije robotike (IFR) prodaja kolaborativnih robota će se drastično povećati i predstavljaće čak više od trećine ukupne prodaje svih robota do 2025. godine.

 Iako je tržište kolaborativnih robota relativno novo, spremno je za veliki rast u narednih nekoliko godina. Sami kolaborativni roboti su roboti koji su u mogućnosti da sasvim bezbedno rade uz ljude u preduzećima. Postaju sve sofisticiraniji i korisniji u radu. Mnoge vodeće kompanije koje se bave robotikom, sve više uvode kolaborativne robote uz industrijske robote u svoje modele, u nastojanju da preuzmu vodeću ulogu u tržišnom rastu.

 Trenutno, kolaborativni roboti čine svega oko 3% od ukupne prodaje robota na svetu. Očekuje se da će ovaj broj skočiti na 34% u 2025. godini. Postoji nekoliko oblasti u kojima se razvijaju kolaborativni roboti: pakovanje, merenje kvaliteta, rukovanje materijalima, čišćenje mašina, montaža, zavarivanje. Stručnjaci smatraju da će se najviše razviti segmet rukovanja materijalima.

 Faktori rasta prodaje kolaborativnih robota:

 Jedan od glavnih faktora koji doprinose sve većoj prodaji kolaborativnih robota jeste njihova cena, koja se neprestano smanjuje. Većina modela robota mogu se nabaviti po ceni nižoj od 45,000€. Samim tim, što je cena robota niža, sam proces automatizacije postaje mnogo pristupačniji i jednostavniji.

 Drugi važan faktor u rastu prodaje kolaborativnih robota jeste unapređenje ”edge computing”-a. U suštini, sami roboti postaji sve brži i lakši za programiranje, smanjuje se vreme razvijanja i inicijalnih nivoa ulaganja u automatizaciju. Kolaborativni roboti napreduju i razvijaju se u pogledu primene, dok istovremeno postaju jeftiniji i dostupniji. Ova dva faktora su glavna u daljoj ekspanziji tržišta kolaborativne robotike.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version