Naslovna Vesti Robotika Volkswagen postavio prvog robota za direktan rad sa zaposlenima

Volkswagen postavio prvog robota za direktan rad sa zaposlenima

Volkswagen je instalirao svog prvog robota za direktnu saradnju sa zaposlenima u proizvodnom motornom pogonu Salzgitter u Nemačkoj. Volkswagen grupa je integrisala industrijsku robotiku u saradnji sa danskim proizvođačem Universal Robots u procesu masovne proizvodnje motora u fabrici u gradu Salzgitter. Lagani robot UR5 je instaliran u montažnoj sekciji i zadužen je za rad sa osetljivim grejačima. 

Fabrika kompanije Volkswagen u gradu Salzgitter, koja zauzima površinu od 2.800.000 m^2, jedan je od najvećih proizvodnih motornih pogona u svetu. Oko 6000 zaposlenih svakog dana proizvede oko 7000 benzinskih i dizel motora u preko 370 različitih varijanti. Motori od 3 do 16 cilindara uključeni su u različite modele i brendove Volkswagen grupe. Kompanija je skoro rasporedila industrijske robote danske proizvodnje, Universal Robots, u pogonu glava cilindara za ugrađivanje grejača u cilindre.

 Zahvaljujući integrisanom sistemu bezbednosti (koji odgovara EN ISO 10218 standardu), industrijski robot je u stanju da radi u neposrednoj blizini ljudi. Opremljeni su specijalnim hvataljkama, koje je ekskluzivno za Volkswagen razviila FaudeAutomatisierungstechnik grupa, i koje ispunjavaju ISO/TS 15066, specifikacioni standard za robote za saradnju sa ljudima. Stoga su roboti u stanju da budu integrisani u process proizvodnje bez dodatnog zaštitnog kućišta.

Universal-Robots-UR5-with-controller universal robots zacobria ur valksswagen robot fabrika robotika automatika.rs
 “Naša želja je bila stvaranje ergonomskog izgleda radnog mesta u korist naših zaposlenih u svim oblastima u našoj kompaniji. Korišćenjem robota bez nadzora mogu raditi rame uz rame sa robotom. Na ovaj način, robot postaje asistent u procesu proizvodnje i kao takav može osloboditi radnike ergonomski nepovoljnog okruženja”, izjavio je Jurgen Hafner, projekt menadžer fabrike u gradu Salzgitter.

 Ovaj projekat je realizovan u period od dve godine u bliskoj saradnji sa distributivnim partnerom Universal Robots-a, Faude Automatisierungstechnik grupom. Ranije proizvedeni grejači su morali biti ručno postavljani u savijenom položaju u teško vidljive izbušene rupe u glavi motora.

 Čitav process je sada preuzeo lagani UR5 robot sa šest osa iz Universal Robots-a. Njegov zadatak je da pažljivo sakupi osetljive grejače, koje daje specijalni sistem za razdvajanje, i postavlja ih u teško pristupačne otvore. Zadatak radnika je zatezanje grejača i izolacija glava cilindra, što se zahteva zbog narednih koraka u procesu proizvodnje. Zbog zajedničkog rada sa robotom, koji se ponaša poput asistenta, zaposleni aktivnosti obavlja u uspravnom, prirodnijem položaju. Stoga je u stanju da bolje nadgleda čitav process I da brže reaguje u slučaju eventualnih problema.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version