Naslovna Vesti Space tech SpaceX čuva nasleđe čuvene Apolo misije i šalje prve civile put Meseca!

SpaceX čuva nasleđe čuvene Apolo misije i šalje prve civile put Meseca!

Kompanija SpaceX bi mogla ući u istoriju kao prva kompanija koja će izvesti komercijalni let do Meseca i nazad!

 Dve osobe su već platile karte za taj let, američkom multimilijarderu, osnivaču kompanije SpaceX , Elonu Musku. Let bi se trebao dogoditi do 2018. godine. Ova misija je deo NASA-inog CPP programa, koji ima za cilj da nastavi nasleđe čuvene Apollo misije za slanje čoveka u svemir, nakon punih 45 godina.

 Na put bi trebali krenuti u raketi Falcon Heavy, koja još uvek nije testirana i koja će, u trenutku kada bude testirana, postati najveća raketa koja se koristi za svemirska istraživanja u svetu. Musk nije želeo da otkrije imena ljudi koji su platili taj put ali je naglasio da su vrlo ozbiljni što se tiče puta do Meseca i nazad.

 Taj put bi trajao oko nedelju dana, a na njemu bi se letelica približila površini Meseca, bez sletanja, zatim bi se, nakon puta oko Zemljinog satelita, vratila nazad i sletela na Zemlju. To će biti i najdalje što je čovek ikad otišao u svemir, s obzirom na to da bi se letelica udaljila od Zemlje na između 480.000 i 640.000 kilometara.

 Postoji još nekoliko timova ljudi, koji su zainteresovani za ovaj let, međutim SpaceX ne želi da objavljuje više informacija o tome, dok svaki član ne prođe potrebne psiho-fizičke testove, koje je neophodno proći kako bi neko mogao uopšte da leti u svemir.

 Kada SpaceX uspešno realizuje gore navedene ciljeve, sledeći korak im je, kako kažu da pokrenu privatne misije do Meseca i nazad. Njihov glavni cilj je da jednog dana mogu da prevoze ljude i do Marsa. Ambicije će proširiti i na kreiranje i osmišljavanje vozila, koja će znatno brže moći da putuju kroz naš Sunčev sistem, i dalje, kroz duboki svemir.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version