Naslovna Vesti Space tech Kompanija Planet lansirala veliki broj satelita kako bi planeta bila snimana svakodnevno

Kompanija Planet lansirala veliki broj satelita kako bi planeta bila snimana svakodnevno

 Danas, kompanija Planet je uspešno lansirala 88 ,,Dove” satelita u obritu – što je najveća konstelacija satelita do sada. Ovo nije samo lansiranje, ovo je velika prekretnica. Sa ovim satelitima u orbiti, planeta će dostići svoju misiju broj jedan: imaće mogućnost da slika Zemljino kopno svakodnevno.

 Pre nekoliko dana desila se kulminacija ogromnog napora u poslednjih pet godina. 2011. je postavljena za cilj misija o fotografisanju cele Zemljine površine svakodnevno. Mislili smo, da bismo naoružani takvim infromacijama i podacima, mogli da imamo značajan pozitivan uticaj na mnoge od najvećih izazova na svetu. Izračunato je da će biti potrebno između 100-150 satelita za ovaj poduhvat, pa je početa izgradnja istih. Nakon lansiranja, 14.februara, Planet radi sa 149 satelita u orbiti!

 Bio je potreban mini Apollo projekat, da bi se stiglo ovde, gde smo sada! Iza kulisa imamo minijaturne satelite; savladano je kako ih proizvoditi na traci; izgrađena je druga po veličini privatna mreža podzemih stanica; jedinstven automatizovani sistem kontrole misija; kreirana je mogućnost da se prenesu i sladište ogromne količine podataka; razvijena je  softverska platforma koja omogućava korisnicima, istraživačima, vladinim i nevladinim organizacijama da pristupe slikama brzo.

 Svaka od ovih navadeneih stvari je bio značajan poduhvat sam po sebi – a zajedno predstavljaju veliki inženjerski projekat. Nema potrebe da spominjemo povećanje kapitala, primanje regulatorne dozvole, zakupnine, kreiranje i korišćenje bazu sa stotine partnera koji koriste podatke za rešavanje njihovih potreba.

  Evo nekoliko bitnih činjenica koje trebate da znate:

  • Lansirano je 88 Dove satelita poznatih pod nazivom Flock 3p
  • PLSV raketa koje je prevozila satelite je poletala iz Satish Dhawan svemirskog centra u Sriharikoti, Indija
  • Ovoj je rekord po broju poslatih satelita na jednoj raketi
  • Ovo je 15. put da se Dove sateliti šalju u orbitu Zemlje
  • Očekuje sa da najnoviji sateliti počnu sa snimanjem za oko 3 meseca
  • Flock 3p može da prikupi podatke sa 2 miliona kvadratnih kilometra svakog dana

 Bez sumnje, najzaslužniji za ovaj ogroman poduhvat je upravo tim ljudi kompanije Planet, koji je posvetio svu svoju pažnju i usmerio svoje znanje i strpljenje na ovaj projekat.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version