Naslovna Vesti Upravljanje procesima Mitsuba ubrzala razvoj električno upravljanih motornih sistema pomoću Matlab-a i Simulink-a

Mitsuba ubrzala razvoj električno upravljanih motornih sistema pomoću Matlab-a i Simulink-a

U MathWorks-u su izvestili da su inženjeri Mitsuba-a, proizvođača motora za brisače, koristeći MATLAB i Simulink za razvoj kontrolera za upravljanje obrtanjem motora brisača u oba smera, utrošili 81% manje vremena od planiranog, za razvoj uređaja. Usvajanjem dizajna zasnovanog na prethodno generisanom modelu, uključujući i automatsko generisanje koda za proizvodnju, smanjili su vreme razvoja projekta sa 16 nedelja na 3 nedelje. Zbog kompleksnog upravljanja, ovakav sistem je teže konstruisati nego konvencionalni.
 

 
  Pored toga, razvojni proces je zahtevao ponovni rad jer se prethodni proces oslanjao na paper-based specifikacije zahteva i kod pisan rukom. Kao rezultat toga, tim je pronašao najviše grešaka u kasnijim fazama razvoja, kada je popravljanje istih bilo preskupo i oduzimalo puno vremena.
 
  U cilju rešavanja ovog problema, inženjeri su koristili Model-Based dizajn sa MathWorks proizvodima namenjenim modeliranju, simulaciji, verifikaciji i automatskom generisanju koda za proizvodnju. Tim je koristio Simulink za modeliranje upravljačkih struktura, upravljačkih funkcija i za testiranje. Pomoću Simulink-a i SimMechanics-a oni su kreirali ceo model uključujući mehanizam za povezivanje brisača vetrobrana sa motorom i držač. Otkrivanjem i otklanjanjem grešaka i testiranjem tokom simulacije, pre proizvodnje hardverskog prototipa uređaja, uređaj je razvijen u rekordnom roku. 
 
  "Iako su i Model-Based dizajn i proizvodi MathWorksa bili novi za nas, videli smo jasna poboljšanja u brzini i kvalitetu razvoja", rekao je Takao Arai, inženjer elektro-energetskog departmana Mitsube. "Model-Based dizajn nam je omogućio da identifikujemo i rešimo probleme u fazi specifikacije zahteva i na početku dizajniranja umesto kasnije u razvoju, korišćenjem konačnog hardverskog modela. Korišćenjem Model-Based dizajna ispitivanja su sada brža i mi možemo da identifikujemo nedostatke i probleme mnogo efikasnije. Smanjili smo doradu i bili smo u mogućnosti da razvijemo visoko-kvalitetan kontroler za pet puta kraći vremenski period nego ranije", dodao je on.
 
  Ovaj sistem brisača je sada u proizvodnji. Inženjeri koriste dobijene rezultate i u ostalim projektima koji se trenutno razvijaju. Kompanija je standardizovala Model-Based dizajn za sve nove projekte uključujući i razvoj upravljačkih jedinica za hibridna i elektro vozila.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version