Naslovna Vesti Upravljanje procesima Novi ABB-ovi nisko naponski motori visoke efikasnosti za RB Kolubaru – Tamnava...

Novi ABB-ovi nisko naponski motori visoke efikasnosti za RB Kolubaru – Tamnava Zapadno polje

Nakon velikih poplava u balkanskom regionu u 2014. godini, tri kompanije su napravile rešenje za spasavanje jednog od najvećih rudnika uglja u Srbiji od totalnog razaranja. Javno preduzeće Rudarski basen Kolubara, u saradnji sa sistem integratorom, kompanijom MIKRO KONTROL i svetskim liderom u domenu energetike i automatizacionih tehnologija, kompanijom ABB su zajedno radili na obnavljanju rudnog polja Tamnava Zapad. Pre poplava, Tamnava je proizvodila 14,6 miliona tona uglja godišnje.

 U maju 2014., velike kiše su napunile površinski kop Tamnava sa 187 miliona kubnih metara vode. Pošto je ugalj najveći energetski izvor u Srbiji, brza akcije je bila neophodna kako bi se polje ispraznilo i obezbedio kontinuitet proizvodnje električne energije u Srbiji. RB Kolubara, dugogodišnji partner ABB-a u Srbiji, je ispraznio poplavljeni površinski kop Tamnava i konsultovao ABB u pogledu zamene i rekonstrukcije opreme na poplavljenim mašinama i opremi. RB Kolubara je takođe pozvao sistem integratora, kompaniju MIKRO KONTROL da izvrši ugradnju opreme. Tri partnera su razvila nove metode rekonstrukcije opreme i ugradnje novih ABB uređaja kao zamenu za poplavljenu opremu. “Radimo kao jedinstveni tim od samog početka projekta,” rekao je Radovan Maksimović, koordinator planiranja remonata i održavanja elektro opreme u Rudarskom basenu Kolubara.
Pogonska stanica abb rb kolubara frekventni regulatori mikro kontrol automatizacija robotika automatika.rs
 
 ABB i RB Kolubara su se složili oko ugradnje najnovije ABB-ove opreme koja postoji na tržištu, što uključuje srednja naponska postrojenja, transformatore, frekventne regulatore i nisko naponske motore. Trenutno je u toku montaža navedene opreme. “Novi nisko naponski motori visoke efikasnosti smanjuju potrošnju energije. Tehnologija naših industrijskih regulatora tipa ACS 880 i ACS 800, sa ABB-ovom tehnologijom Direct Torque Control, doprinosi dodatnim uštedama. Ovo rešenje značajno smanjuje troškove održavanja kompletne opreme,” rekao je Jovan Miladinović, rukovodilac lokalne divizije ABB-a u Srbiji. Uređaji su proizvedeni i isporučeni iz Finske, a ugradnja i održavanje u Srbiji će biti uz pomoć obučenog osoblja i uspešne saradnje inženjera i radnika na kopovima.
 Inicijativa je preduzeta nakon 15 godina uspešnog partnerstva između ABB-a i RB Kolubara. ABB je prethodno izvršio obuku inženjera Rudarskog basena Kolubara u Finskoj i Nemačkoj. Takođe, kao doprinos novom partnerskom sporazumu, ABB je obezbedio obuku na ABB-ovom helsinškom univerzitetu i za četiri inženjera preduzeća MIKRO KONTROL. Nastavak obuke se predviđa tokom leta 2015. godine.
 Novi ABB-ovi frekventni regulatori najsavremenije tehnologije su razvijeni korišćenjem naprednih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju efikasniji rad, niže troškove održavanja i manju potrošnju energije. RB Kolubara sada radi sa novim regulatorima koji značajno doprinose smanjivanju troškova i potrošnje električne energije, regulišući brzine efikasnije nego što je to činila stara oprema. Novi regulatori su opremljeni efikasnim samoregulišućim sistemom koji upravlja korisnikovom potrošnjom električne energije. Uz nove ABB-ove regulatore, korisnici će svake godine imati koristi od smanjenih troškova za električnu energiju.
 Svi ABB-ovi motori za ovaj projekat u Srbiji ispunjavaju IE2 standarde EU za efikasnost na niskom naponu. ABB-ova savremena tehnologija i oprema spada u najkvalitetniju opremu u regionu koja je konstruisana da radi u teškim uslovima u pogledu temperature i vlažnosti.
 
 Po prvi put će RB Kolubara raditi sa 27 novih motora proizvedenih po vrhunskoj tehnologiji i najvišim standardima na tržištu i u Srbiji, koje je isporučio ABB Motors and Generators. Nove tehnologije će obezbediti povećanje efikasnosti proizvodnje električne energije i bolju saradnju između starih i novih partnera, ABB-a, MIKRO KONTROL-a i RB Kolubara. Zoran Šoškić, direktor sektora inženjeringa u MIKRO KONTROL-u kaže da sa razvojem tehnologije, možemo očekivati i povećanje produktivnosti u oblasti aplikacionog inženjeringa u Srbiji.
 ABB svojim korisnicima obezbeđuje servis u oblasti infrastrukture i transporta uzimajući u obzir i poboljšanje životnog standarda.
 ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti elektro energetike i automatizacionih tehnologija koja omogućava komunalnim preduzećima, industriji, transportnim i infrastrukturnim preduzećima i krajnjim korisnicima da poboljšaju svoje performanse uz smanjenje štetnih uticaja na okruženje. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja širom sveta i zapošljava oko 140.000 ljudi.

 ABB d.o.o.

Kumodraška 235
11010 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version