Naslovna Vesti Upravljanje procesima Novi pristup eliminisanju softverskog deadlock-a pomocu teorije diskretnog upravljanja

Novi pristup eliminisanju softverskog deadlock-a pomocu teorije diskretnog upravljanja

Softverski deadlock predstavlja kvaku 22 u kompjuterskom svetu. Ovi vrlo cesti bagovi mogu da zakoce mašinu kada se razliciti delovi programa nadu u beskonacnom ciklusu medusobnog cekanja pri pristupu deljenim resursima.

Istraživaci sa Univerziteta u Micigenu su razvili novi pristup ovom problemu sa kontrolerom koji može da predvidi i spreci situacije koje mogu uzrokovati deadlock.


Ovaj kontroler su nazvali Gadara, a napravljen je kao plug-in koji vrši kontrolu pomocu povratne sprege slicne onoj koja nam omogucava upravljanje kolima ili onoj koja se koristi za upravljanje termostatima u grejnim sistemima. Ovaj pristup je potpuno drugaciji od svih prethodnih koji su se zasnivali na testiranjima napisanog softvera i programskom analizom, a zatim eventualnim prepravkama uocenih problema i ponovnim testiranjima. Tako su svi prethodni pokušaji uklanjanja bagova bili rucni umesto automatski.

Gadara analizira program u potrazi za potencijalnim mestima deadlocka, a zatim uvodi upravljacku logiku u program koja osigurava da nece doci do pojave deadlock-a. Problem deadlock-a je postao vrlo aktuelan sa pojavom cipova sa više jezgara koji su sve kompleksniji i sa softverom koji treba da omoguci veci broj paralelnih izvršavanja, a ovaj bag je prisutan upravo u situacijama kada programi koji se paralelno izvršavaju imaju pristup deljenim resursima

Rad o ovom kontroleru pod nazivom "Gadara: Dynamic Deadlock Avoidance for Multithreaded Programs" je prezentovan 9. decembra na USENIX simpozijumu u San Dijegu.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version