Naslovna Vesti Upravljanje procesima Pušten u pogon 400kV dalekovod Niš-Leskovac

Pušten u pogon 400kV dalekovod Niš-Leskovac

Krajem 2009.godine, pušten je u pogon novi 400 kilovoltni dalekovod od TS Niš 2 do TS Leskovac 2. Stručno tehničke ekipe i komisija, koju su sačinjavali predstavnici Sektora Tehnika, Sektora za Investicije, Pogona prenosa Kruševac, izvođača radova i projektanata u saradnji sa RDC i NDC izvršili sva neophodna ispitivanja na proširenoj TS 400/220/110 kV Leskovac 2 i pomenutu deonicu i proširenu 400 kV TS Leskovac 2 stavili u upotrebnu funkciju.
 

 
   Izgradnju prve etape dalekovoda Niš-makedonska granica u dužini od približno 40 kilometara donirala je Evropska komisija sa sedam miliona evra i sa još 400 hiljada evra za izrdadu projekta. JP EMS je uložio sopstvenih sredstava u visini od 500 hiljada evra za neophodne pripremne radove; projekte, otkup zemljišta, seču šume…

   U izgradnji dalekovoda uključen je domaći konzorcijum Energoprojekt , ABS Minel i Energomontaža Beograd , koja je i izvela radove uz nadzor Sektora za Investicije i Tehniku JP EMS.

 
dalekovod_400kv_trafostanica_ts_nis_leskovac_elektroprivreda_srbije_krusevac_vesti_upravljanje_procesima_automatika.rs_2.jpg
  Radove na proširenju i podizanju TS Leskovac 2 na viši naponski, odnosno 400 kV nivo izvel o je PD Elektroistok Izgradnja d.o.o. , dok je projekat uradio PD Elektroistok Projektni biro. Na tom postrojenju postavljen je novi trafo prenosnog odnosa 400/110 kV instalisane snage 300 MVA, koji je JP EMS nabavio sopstvenim sredstvima od Simens-Končara, čija je cena približno 3 miliona i 200 hiljada evra. Oprema, nove cevne sabirnice, rastavljači, prekidači, strujni i merni transformatori… većim su delom iz sredstava EIB kredita. Kada se saberu svi radovi i projekti u finansijskom smislu na proširenje TS Leskovac 2 investirano je ukupno 641 milion 323 hiljade dinara.

Dakle, kako je prva prva etapa završena, nastavljaju se radovi na drugom delu trase od TS Leskovac 2 do makedonske granice.

 
 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version