Naslovna Vesti Obrada signala Satelitska navigacija preciznija od GPS-a pod pokroviteljstvom EU

Satelitska navigacija preciznija od GPS-a pod pokroviteljstvom EU

Evropska komisija je objavila da je Evropski servis za geostacionarno pokrivanje navigacije (European Geostationary Navigation Overlay Service, EGNOS ) zvanično počeo da radi i da je od sada besplatno na raspolaganju svim korisnicima opremljenim prijemnicima koji su kompatibilni s tim sistemom (a to je većina prijemnika za satelitsku navigaciju koji se danas nalaze u prodaji).

  EGNOS je sistem koji poboljšava tačnost satelitskih navigacionih signala u Evropi. Sačinjavaju ga primopredajnici na tri geostacionarna satelita iznad istočnog dela Atlantika i Evrope, mreža od oko 40 zemaljskih stanica i četiri kontrolna centra. Sistem pokriva većinu evropskih zemalja i moći će da se proširuje tako da obuhvati i druga područja, poput severne Afrike i zemalja suseda EU. Zemaljske stanice primaju satelitske signale američkog sistema za globalno pozicioniranje (GPS) i potom preko primopredajnika na geostacionarnim satelitima prosleđuju korisnicima informacije o tačnosti i pouzdanosti tih signala. Zahvaljujući tome korisnici mogu da odrede svoj položaj sa greškom od svega dva metra, umesto deset kad bi koristili samo GPS.
egnos_gps_obrada_signala_pracenje_elektronika_automatika.jpg
Očekuje se da će od EGNOS-a velike koristi imati i građani i kompanije, jer će omogućiti niz novih primena u različitim sektorima, od poljoprivrede (preciznije prskanje đubrivom i pesticidima) i saobraćaja (automatska naplata putarine), do preciznijeg navođenja za opštu upotrebu (lična navigacija) i specifične primene (pomoć slepima).

EGNOS je prethodnica evropskog globalnog satelitskog navigacionog sistema Galileo, koji je u razvoju, i integrisaće se s njim kad Galileo proradi sredinom sledeće decenije. Istovremeno je i prvi panevropski satelitski navigacioni sistem koji je rezultat zajedničkog projekta Evropske svemirske agencije (ESA), Evropske komisije (EC) i Evropske organizacije za bezbednost aeronavigacije (Eurocontrol).

ESA je bila odgovorna za dizajn i razvoj sistema i za njegovo razvijanje angažovala je kozorcijum koji je predvodio francuski Thales Alenia Space. Po završetku razvoja sistem EGNOS je 1. aprila predat Evropskoj komisiji koja je sada njegov vlasnik i upravitelj. O njegovom radu će se starati Evrospki dobavljač satelitskih usluga (European Satellite Services Provider, ESSP SaS) kojeg su osnovala sedmorica dobavljača aeronavigacionih usluga, a sedište mu je u Tuluzu u Francuskoj. EC i ESSP SaS su 30. septembra potpisali sporazum po kome će ESSP obezbeđivati funkcionisanje i održavanje EGNOS-a do kraja 2013.

Izvor: PC World

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version