Naslovna Vesti Dešavanja X Nacionalno prvenstvo u robotici – EUROBOT Serbia open 2012

X Nacionalno prvenstvo u robotici – EUROBOT Serbia open 2012

Ovogodišnje Nacionalno prvenstvo u robotici održava se u subotu, 21. aprila u bioskopskoj sali na Spens-u. Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 13 ekipa iz Srbije i inostranstva. Na našem ovogodišnjem Nacionalnom kupu 10 ekipa je iz Srbije a kao gosti učestvuju tri ekipe iz Francuske. Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama po zadatku koji formuliše sudijski komitet EUROBOT-a.

 Na ovogodišnjem takmičenju roboti imaju ulogu pirata. Njihov zadatak je da sakupe što više blaga koje se nalazi na takmičarskom stolu: CD-ova koji predstavljaju novčiće (zlatnike) ili zlatnih poluga koje su napravljene od drveta i obojene žutom bojom. Pored toga, postoje i boce sa porukama i mape sa blagom. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90s sakupi više blaga i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.
 
eurobot srbija 2012 robotika vesti automatika.rs

 EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmišenje je 2010-te godine bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, 2011-te godine je održano u Rusiji u mestu Astrahan, a naredno, ove godine će biti održano u Francuskoj u mestu La Frerte Bernard. Mi smo na EUROBOT takmičenju učestvovali već 11 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvojili 5-to mesto u Evropi, dok su 2006-te godine naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja). Svake godine neka od naših ekipa uđe među prvih 10.

 U subotu, 21.aprila takmičenje počinje kvalifinacionim mečevima od 10 časova, dok zvanični deo(polufinale) počinje u 13 časova. Ulaz je slobodan.
 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version