Naslovna Vesti Green tech Solarni prečišćivač vode dnevno napaja jedan manji grad u Portoriku

Solarni prečišćivač vode dnevno napaja jedan manji grad u Portoriku

 Portorikanci u primorskom gradu Loiza, stajali su satima u dugim redovima, čekajući boce vode i džakove sa ledom. Na ovo su bili primorani usled izlivanja kanalizacije u tom gradu. Najmanje jedna osoba umrla je od bakterijske infekcije, najverovatnije pijući kontaminiranu vodu.

 Ovaj incident dogodio se u oktobru prošle godine, kada je reagovao tim za koji je zatuduzen za slučajeve koje mogu imati katastrofalne rezultate, a sastavljen je od članova MIT Lincoln laboratorije i IHS-a (Infinitum Humanitarian Systems). U to vreme, neki stanovnici su bili bez struje i do 45 dana, za šta je krivac uragan Irma koji je zahvatio ovaj predeo.

 Tokom ove katastrofe, kreiran je sistem za solarno punjenje prečistača vode. Ovaj sistem prečišćava dnevno i do 850 litara čiste vode za javnu potrošnju u Loizi. Sistem u sebi ima ugrađene rezervoare napunjene kišnicom, u slučaju da nestane vode u potpunosti. Kišnicu takođe profiltrira i ona postaje savršeno bezbedna za upotrebu. Ovaj sistem nosi naziv WARP (Water Aid and Renewable Power).

 WARP je unapređena verzija sistema za prečišćavanje vode koji je kreirao tim iz IHS i Roddenberry instituta 2013. godine. Originalni sistem je zahtevao generatore za napajanje pumpi i dodatnu opremu za prečišćavanje. Konstantno snabdevanje gorivom za generatore je u takvim katastrofama, gotovo nemoguće, te je činilo ovaj sistem nedovoljno funkcionalnim.

 Sam solarni sistem ima dve komponente. Prvu čini fleksibilna matica sastavljena od solarne ploče sa bakarnim indijum-galijum diselenida (CIGS) solarnih ćelija. CIGS matice su vodootporne, tanke i izuzetno izdržljive, posebno u poređenju sa klasičnim staklenim solarnim panelima. Takođe dobro apsorbuju energiju i pri izlasku i zalasku sunca. Niz solarnih matica se ubacuje u inventor, uređaj koji pretvara DC energiju u naizmeničnu struju (AC) za napajanje sistema.

 Da bi se voda koja izađe iz ovog sistema smatrala zdravom i pijaćom, mora da prođe razne korake. Od izlaganja UV zracima koji osiguravaju uklanjanje svih bioloških organizama u vodi, do ključne komponente sistema – Puralytics Shield – koja uklanja ostatke goriva, patogene i toksične metale iz vode.

 Iz Lincold laboratorije kažu, da njihovi zaposleni sada rade na projektima koji će biti najbolje rešenje za reagovanje u katastrofalnim slučajevijma. Nadaju se da će novi sistem moći da oposluži i do 4,000 ljudi dnevno.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version