Naslovna Vesti Green tech ABB i Amazon Web Services usmeravaju flotu ka potpuno električnoj budućnosti

ABB i Amazon Web Services usmeravaju flotu ka potpuno električnoj budućnosti

 ABB i AWS, kompanija grupacije Amazon.com, Inc., najavili su saradnju na razvoju digitalnog rešenja na cloud platformi za upravljanje flotama električnih vozila (EV) u realnom vremenu. Rešenje će optimizovati efikasnu upotrebu EV-a i ubrzati elektrifikaciju transportnih flota, pomažući operaterima širom sveta da održe stopostotni kontinuitet poslovanja dok prelaze na potpuno električnu flotu.

 Saradnja će kombinovati bogato iskustvo ABB-a kao lidera u svetu e-mobilnosti i u upravljanju energijom, tehnologijom punjenja i rešenjima iz ove oblasti sa AWS-ovim portfolijom cloud tehnologija i softverskom stručnošću bez premca.

 Nova platforma, čije je predstavljanje planirano u drugoj polovini 2021. godine, ponudiće prilagođeno korisničko iskustvo u platformi s jednim prikazom. Od tačke punjenja EV-a do kontrolne table s podacima o voznom parku, učiniće upravljanje flotom EV-a efikasnijom i maksimalno pouzdanom.

 Frank Muehlon, predsednik ABB divizije za e-mobilnost, izjavio je: „ABB i AWS dele sličnu viziju o potencijalu e-mobilnosti da transformiše društvo. Naša udružena stručnost podržava zajednički cilj da učinimo upravljanje flotom EV-a jednostavnijim i pristupačnijim. Ovo novo rešenje revolucionarno će promeniti svet električne mobilnosti, integrišući hardver i softver EV-a u jedan ekosistem kako bi se pružilo neometano korisničko iskustvo. Uvereni smo da zajedničkim radom možemo da podstaknemo upotrebu električnih vozila dajući korisnicima samopouzdanje da naprave iskorak i pređu na upotrebu električnih voznih parkova.“

 Trenutno je 23 % globalne emisije štetnih gasova uzrokovanom transportnim sektorom[1]. Elektrifikacija saobraćaja može znatno smanjiti nivo CO2, a velike flote mogu igrati ključnu ulogu s gotovo 400 000 električnih dostavnih vozila (kombija i kamiona) na putevima širom sveta.[2] Međutim, mnoge flote se susreću sa sličnim izazovima kada su u pitanju podaci o stanju vozila i punjenja u realnom vremenu, kao i održavanje EV-a i upravljanje pristupom infrastrukturi za punjenje.

 Danas se većina operatera flota odlučuje za softver za upravljanje punjenjem koji pružaju treće strane. To nudi ograničenu funkcionalnost i mogućnost prilagođavanja na osnovu raspona modela EV-a i širine infrastrukture za punjenje. Raste brzina kojom se tehnologija punjenja razvija, a potrebne promene mogu biti skupe i zahtevati mnoštvo resursa. Kao takve, operateri flota traže skalabilna, sigurna i lako prilagodljiva napredna softverska rešenja, u kombinaciji s hardverom za punjenje jednostavanijim za upravljanje, koji im omogućavaju jednostavno punjenje i vožnju.

 Kako bi podstakao napredak u flotama EV-a, ABB je otvorio novo preduzeće u Berlinu koje će razviti prilagođene, skalabilne i isplative tehnologije za operatere voznih parkova koje mogu koristiti svi proizvođači izvorne opreme za vozila. U saradnji s AWS-om ovo novo preduzeće dizajniraće integrisano rešenje za upravljanje flotom za rad sa svim tipovima vozila i infrastrukturom za punjenje. Uz korišćenje mašinskog učenja i analitike, biće uključeno planiranje punjenja i praćenje u realnom vremenomu s uvidom i radnjama za stanje i servisiranje vozila, zajedno s optimizacijom rute EV-a na temelju doba dana, vremena i obrazaca korišćenja.

 „Kako industrije brzo napreduju s elektrifikacijom svojih flota vozila, kupcima su potrebne pouzdane i intuitivne usluge koje će im pomoći da se prilagode novom operativnom modelu i optimizuju način na koji koriste svoje flote. Ova saradnja između AWS-a i ABB-a kombinovaće duboku stručnost naših kompanija u automobilskom, logističkom i elektrifikacijskom prostoru s vodećim cloud tehnologijama, kako bi pružila hardverski nezavisno i inteligentno rešenje upravljanja električnim flotama“ rekao je Jon Allen, direktor sektora za profesionalne usluge u automobilskoj industriji u AWS-u. „Zajedno, ABB i AWS će doneti uvid, agilnost i razmere koje cloud  tehnologija pruža industriji električnih vozila i pomoći našim kupcima da uspešno dosegnu budućnost s nižim emisijama štetnih gasova.”

 Za više informacija o ABB-ovim rešenjima za e-mobilnost kliknite ovde, ili da biste pročitali više o Amazon Web Services, kliknite ovde.

1 Making electric transport the new normal by 2030 | The Climate Group

2 Electric Vehicle Outlook 2020, BloombergNEF

 ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je vodeća svetska inženjering kompanija koja pokreće transformaciju društvenog i industrijskog razvoja, u cilju postizanja produktivnije i održivije budućnost. Povezujući softverska rešenja sa portfoliom elektroenergetike, robotike, automatizacije i elektromotornih pogona, ABB pomera granice tehnologije i njen uticaj podiže na više nivoe. Na temeljima 130 godina duge tradicije, koja se zasniva na modelu izvrsnosti, iza uspeha ABB-a stoji 105 000 talentovanih ljudi u preko 100 zemalja sveta. www.abb.com


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version