Naslovna Vesti Razno „Solar Impulse 2“ počeo predzadnju etapu leta oko sveta

„Solar Impulse 2“ počeo predzadnju etapu leta oko sveta

Avion Solar Impulse 2 poleteo je u ponedeljak 11.07. iz Sevilje na jugu Španije kako bi na solarni pogon doleteo do Kaira u predzadnjoj etapi svog puta oko sveta.

Solarnim avionom upravlja švajcarac Andre Boršberg (63) koji je poslednji put na ovom putu poleteo u 06:20 časova po lokalnom vremenu na 16. etapi koja bi trebala da traje oko 50 sati.

Solar Impulse 2 bi trebao da nadleti Sredozemno more i pređe vazdušni prostor Alžira, Tunisa, Italije, Malte i Grčke. Na ovom linku može da se prati let Solar Impulsa:

https://www.flightradar24.com/SOLAR2/a4f77dc

01_ABB-SI_solar_impuls_2_automatika.rs

Foto: ABB

Solar Impulse 2 težak je 1,5 tonu, koliko i obični putnički automobil, širok je kao Boeing 747, leti prosečnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje se pune solarnom energijom putem 170.000 fotonaponskih ćelija koje se nalaze na krilima. Baterije su tolikog kapacitetada obezbeđuju noćni let podjednako kao i let tokom potpuno sunčanog dana. Solar Impulse 2 će preleteti ukupno 35.000 kilometara.

Prema predviđanjima posade, avion bi trebao da sleti u glavni grad Egipta u sredu, 13. jula oko podneva, nakon čega bi trebao da krene na 17. etapu puta prema Abu Dabiju (UAE) odakle je i poleteo 09.03.2015.

Pionirski avion Solar Impulse 2 pokazuje budućnost prevoza i dokazuje da najnovija generacija održivih tehnologija može da omogući novu eru ekološki prihvatljivih saobraćajnih rešenja.

Solar Impulse 2 se oslanja na najnovije generacije solarnih ćelija, baterija i laganih komponenata da bi mogao da ostvari ovaj naizgled nemogući zadatak leta oko sveta bez konzumiranja bilo kakvih fosilnih goriva. Andre Boršberg je primetio: “Ovaj avion je u biti leteća pametna mreža koja koristi energiju prikupljenu iz obnovljivih izvora, a zatim je pruža korisnicima na efikasan način kroz dugo vremensko razdoblje.”

Drugi pilot Bertran Pikar, inicijator i rukovodilac projekta Solar Impulse, rekao je: "Svet bi mogao biti puno energetski efikasniji ako se sve ove tehnologije implementiraju na širokom planu. To je upravo ono što naši partneri iz ABB-a rade – primena ovih inovacija od kojih će ceo svet imati koristi.” Direktor ABB Grupe Ulrih Špichofer ističe da ABB pruža širok spektar proizvoda i rešenja koja povećavaju efikasnost transportnih sistema uz istovremeno smanjenje njihovih uticaja na okolinu na više frontova. "U ABB-u nastojimo da pronađemo nove načine za pokretanje sveta bez konzumiranja zemlje.” rekao je Špichofer.

Selfi pilota Bertran Pikara dok upravlja Solar Impulsom 2 na ruti od Pensilvanije do Dejtona, Ohajo.

Foto: Reuters

Električni autobusi i druga električna prevozna sredstva postaju mnogo praktičnija i stoga sve prihvaćenija zahvaljujući razvoju novih stanica za brzo punjenje koje mogu napuniti bateriju u najnovijim vozilima za samo nekoliko minuta. Novi javni sistem autobusa u Ženevi, a jedan je trenutno u izgradnji u Namuru, u Belgiji, koristi ABB-ove brze punjače koji obezbeđuju isplativ prevoz bez štetnih emisija. Urbana e-mobilnost poboljšava i kvalitet vazduha i smanjuje zagušenja u gradskim centrima širom sveta.

Nedavne inovacije su pružile više održivih rešenja i u pomorskom transportu. ABB-ovi sistemi propulzije Azipod, koji smeštaju visoko efikasan elektromotor u kapsulu koja je učvršćena na trupu velikih brodova, pružaju dramatično povećanje energetske efikasnosti i upravljanja. ABB-ovo rešenje OCTOPUS koristi podatke, pametne senzore i naprednopovezivanje kako bi pružio smernice za najefikasnije rute koje operateri na brodu treba da prate, dok u isto vreme daje upozorenja na potencijalne opasnosti.

Solar Impulse 2 predstavlja samo uvodnu fazu novog zlatnog doba ekološki prihvatljivog transporta. “Svedoci smo velikih novih mogućnosti u oblasti održivog transporta”, komentarisao je Špichofer. “Nedavna tehnološka dostignuća otvaraju put do velikog napretka u oblasti energetske efikasnosti i produktivnosti. Mi smo tek na početku ostvarivanja punog potencijala tih promena.”

O komapniji ABB:

ABB u Srbiji ove godine slavi 26 godina postojanja i kao jedna od vodećih kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizaciji pomaže kupcima u unapređenju korišćenja električne energije, povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju negativnog uticaja na okolinu. ABB d.o.o. sa sedištem u Beogradu nadležan je za čitav asortiman ABB-ovih proizvoda i sistema na teritoriji Republike Srbije. Takođe ima razvijenu saradnju sa lokalnim partnerima i kupcima, zadužen je za puštanje u rad, servis i održavanje ABB-ove opreme i sistema, kao i vršenje obuke korisnika.


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13

11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version