Naslovna Vesti Novi proizvodi Highway Pilot Connect – Umreženi kamioni u konvoju za veću sigurnost i...

Highway Pilot Connect – Umreženi kamioni u konvoju za veću sigurnost i manju potrošnju goriva

  Iza Highway Pilot Connect sistema stoji kompanija Daimler, koja u saradnji sa Mercedes-Benz radi na ovom velikom projektu. U planu je da projekat Highway Pilot Connect krene u komercijalnu upotrebu od 2025.godine. Projekat je već imao nekoliko probnih voznji, koje dodatno otkrivaju sve prednosti i mane ovog sistema, ali iz kompanija Daimler i Mercedes-Benz poručuju da te test vožnje mogu samo pomoći da sistem radi besprekorno i da nema nikakvih bozaji o izazivanju eventualnih saobraćajnih nesreća.

 Kamion je pokriven velikim brojem senzora (radara) i inteligentnim kamerama koje prenose informacije glavnom sistemu koji upravlja vozilom. Kamioni imaju integrisanu 3D kartu uz pomoć koje vozilo u svakom trenutku zna gde treba da ide tj. da prati put bez problema. Kamere koje su integrisane u sistem mogu tačno da proračunaju raspoloživ prostor ispred vozila, određuju odstojanje, prate i prepoznaju znakove pored puta, pa i da snimaju i prate objekte koji se kreću i one koji su nepomični.

 Ovde imamo i radarski sistem, Cornering Assist, koji je razvio Mercedes i on nam služi da nas obavesti kada nam se neko vozilo, pešak ili biciklista nađu u mrtvom uglu kad nameravamo da napravimo preticanje. Ukoliko pogledate u retrovizor videćete malu lampicu koja svetli, a ako samo date pokazivač pravca dobićete i zvučni signal koja upozorava da imate neku prepreku sa leve strane.

 Zahvaljujući ovoj radarskoj tehnologiji kamioni prate kompletan na autoput i saobraćaj. Highway Pilot Connect sistem ne može da se umori i reaguje brže od svakog čoveka, a iz Daimler-a poručuju da je ovaj sistem idealan i siguran pratilac za sva duga putovanja.

 Evo nekoliko bitnih karakteristika i poboljšanja koja pruža Highway Pilot Connect sistem:

  • Povezivanje tri kamiona u konvoj
  • Smanjena potrošnja goriva, 0.66l/100 km po toni
  • Smanjeje potrebnog prostora za vožnju
  • Povećana sigurnost i bezbednost
  • Smanjena emisija CO2 gasova

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version