Naslovna Vesti Razno ABB će napajati najveću flotu od 101 električnog autobusa u Evropi

ABB će napajati najveću flotu od 101 električnog autobusa u Evropi

ABB će napajati 101 električni autobus u Belgiji upotrebom otvorenog ”OppCharge” protokola.

 Kompanija ABB je dobila porudžbinu još 12 sistema za punjenje od kompanije Volvo Buses, što će zajedno činiti najveću pojedinačnu flotu električnih autobusa i sistem punjenja u Evropi. Projekat obuhvata instalaciju ukupno 15 ABB punjača do 2018. godine u mestu Šarlero, Belgija, za napajanje 101 Volvo električno-hibridnog autobusa u Valona sistemu javnog transporta u okviru TEC Grupe. Ugovor je zaključen po sistemu ”ključ u ruke” i uključuje kompletnu opremu, od punjača, transformatorskih stanica, elektro postrojenja, ostale opreme, montaže i radova do ugovora o servisu.

 U januaru, ABB je promovisao prva dva ”OppCharge” punjača za 7 elektro-hibridnih autobusa u zoni nulte emisije izduvnih gasova u gradu Namiru. Punjači će puniti vozila snagom od 150 kW za 3-6 minuta na terminusima linija. ABB punjači su kompatibilni sa otvorenim interfejs ”OppCharge” protokolom, što znači da i autobusi drugih proizvođača mogu koristiti punjače.

 ”Ponosni smo što smo promovisali prva dva punjača u Namiru. Veoma nam je drago što smo uspeli da krenemo u realizaciju dodatnih 12 sistema za punjenje. Ovo je važan korak za nastavak puta ka održivom transportnom sistemu.” rekao je Urs Waelchli, rukovodilac grupe proizvoda u ABB-ovom poslovnom segmentu Infrastruktura za punjenje električnih vozila. ”Korišćenjem otvorenog ”OppCharge” interfejs protokola pružamo sistem koji je dostupan za sve ostale tipove električnih autobusa, kao i za ostale proizvođače punjača. Verujemo da su otvoreni protokoli i otvoreni interfejs ključ za sve koji hoće da usvoje princip nulte emisije gasova u javnom transportu.”

 ”Ova porudžbina je nova prekretnica u našoj odlučnoj podršci ”e-mobiliti” projektima i potvrđuje konkurentnost naše ponude. Možemo videti da sve više i više svetskih gradova bira elektrifikaciju javnog gradskog prevoza putnika kako bi se uhvatili u koštac sa zagađenjem vazduha i bukom. Otvoreni interfejs za brzo punjenje autobusa i kamiona ”OppCharge” sve se više koristi. ”Upotreba ovog interfejs protokola ubrzaće prelazak na ”e-mobiliti” i u drugim gradovima u svetu.” rekao je Hakan Agnevall, predsednik kompanije Volvo Buses.

 ABB omogućava povezivanje sistema, daljinsko praćenje, nadogradnju softvera, dijagnostiku i upravljanje, što direktno omogućava brzu uslugu i pouzdanost sistema. Sa preko 5000 instaliranih punjača širom sveta koji su povezani putem interneta, ABB-ova rešenja pružaju najkraće vreme odziva i reagovanja.

 Električno-hibridni autobus Volvo 7900 je gotovo bešuman i ne emituje štetne izduvne gasove na gotovo 70% svoje linijske rute na kojoj prevozi putnike. Baterije se pune za 3-4 minuta. Potrošnja energije je 60% manja nego kod klasičnog autobusa na dizel gorivo istih prevoznih karakteristika. Volvo električno-hibridni autobusi već su u upotrebi u gradovima Geteborgu, Stokholmu, Hamburgu, Luksemburgu i Namiru.


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version