Naslovna Vesti Razno ABB i Solar Impulse se pripremaju za istorijski let oko sveta

ABB i Solar Impulse se pripremaju za istorijski let oko sveta

ABB, vodeća kompanija za elektroenergetiku i automatizaciju, sa ponosom prati Solar Impulse i njegovu posadu na letu aviona oko sveta koga pokreće samo sunčeva energija. Solar Impulse, sa sedištem u Švajcarskoj, je danas izjavio da će započeti svoj istorijski let u Abu Dabiju u periodu od kraja februara do početka marta. 

 Tokom 2014. godine, ABB i Solar Impulse su osnovali inovacijski i tehnološki savez sa ciljem podsticanja zajedničke vizije smanjenja potrošnje resursa i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.
 
 “Solar Impulse će inspirisati nove generacije da prihvate inovacije i tehnologije za rešavanje najvećih izazova na planeti”, rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. “ABB će pratiti tim Solar Impulse-a na svakoj milji njegovog putovanja.” Tri ABB-ova inženjera su se pridružila Solar Impulse timu, te će svojom stručnošću i predanošću doprineti ovoj misiji. Njihov rad uključuje poboljšanje sistema kontrole za operacije na tlu, poboljšanje elektronike za punjenje sistema baterija u avionu i rešavanje prepreka koje će se pojavljivati usput na ruti.

 Na planiranoj ruti aviona od 40.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se menjati na dužnosti kako se avion bude zaustavljao u gradovima, uključujući Muskat, Oman, Varanasi i Ahmedabad u Indiji, Chongqing i Nanjing u Kini, Feniks, Arizona u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe će se zaustaviti u Evropi i Severnoj Africi. Među izazovima koji stoje pred misijom pre nego što se ona okonča u Abu Dabiju sredinom 2015. godine, će biti i neprekidan let u trajanju od pet dana i noći iz Kine na Havaje. Avion, koji se napaja preko 17.248 solarnih ćelija, će tokom dana jedriti na visini većoj od Mont Everesta, kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u vazduhu tokom noći.

01 ABB-SI ABB-solar impuls automatizacija automatika.rs©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch
 ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse proizlazi ne samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, nego i iz slogana kompanije: “Energetika i produktivnost za bolji svet”. Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog transporta i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.

 Kao drugi najveći svetski isporučilac solarnih invertora i jedan od najvećih isporučilaca za vetroelektrane, ABB je lider u efikasnoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sveobuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Evropi i isporučuje ključnu opremu za najveću svetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.

 Piccard je izjavio kako ih je doprinos ABB-a sa svojim vodećim tehnologijama, koje omogućuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i podstiču energetsku efikasnost, Solar Impulse timu, učvrstio u nameri i trudu da pokažu moć inovacije i čiste tehnologije. “To je ono što je svetu potrebno”, rekao je Piccard, pionir švajcarskog vazduhoplovstva, koji je bio deo prvog tima koji je obišao zemlju u balonu 1999.godine. “U protivnom ćemo izgubiti sve naše prirodne resurse.”

 ©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch
 
 Od 2010. godine su Piccard, predsednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih vazduhoplovnih rekorda na letovima iznad Europe, Severne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.

 ABB pozdravlja i deli tu viziju, dok priprema ovog putovanja pobuđuje novo interesovanje za aeronautiku, čistu tehnologiju i obnovljive izvore energije.

 Za više informacija o saradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posetite http://new.abb.com/betterworld.

Za više informacija o projektu Solar Impulse, posetite www.solarimpulse.com i povežite se preko facebook.com/solarimpulsetwitter.com/solarimpulse i google.com/+solarimpulse.

 ABB je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatike, koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima u efikasnijem korišćenju električne energije, u povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu. Kompanije članice ABB Grupe posluju u oko 100 zemalja i zapošljavaju oko 145.000 ljudi.


 ABB d.o.o.
Kumodraška 235
11010 Beograd  
Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version