Naslovna Vesti Razno Game of Thrones – Primena mašinskog učenja i algoritama

Game of Thrones – Primena mašinskog učenja i algoritama

”Igre prestola” je postala jedna od najvećih TV emisija ikada prikazivana. Sa pravom to i jeste postala, kad pogledamo dužinu serijala, fanstastičnu priču, kostime, neizvesnost i naravno zmajeve.

 O čemu se ovde zapravo radi. Jedan švedski start-up program pod nazivom Ceratai istražio je koliko su zastupljeni govori kojih likova u serijalu. I došli su do podataka da muški likovi imaju oko 75% a ženski samo 25%. Najveći brbljivac je Tirion Lanister, njega sledi Džon Sneži i onda dolaze Sersei i Deneris.

 Ceretai je koristio metodu mašinskog učenja za analizu različitosti u govoru. Njihov algoritam naučio je da prepozna razliku između muških i ženskih glasova u videu i pruža dužinu vremena govora u sekundama i procentima po rodu. Kao i većina automatskih sistema, on svaki put ne donosi ispravnu odluku. Tačnost ovog algoritma je oko 85%, tako da bi brojke mogle biti malo veće ili niže od predstavljenih.

 Neki od podataka pokazuju da su muški likovi skloni da u svojim linijama teksta imaju više muški usredsređenih reči, kao što su ljudi, čovek, kralj i Lord. Ali za ženske likove, češće reči su bile ljubav, otići, molim te, muž i gospodar.

Slika br.1 Najčešće izgovoreno ime u seriji je Arja Stark

 Dalje pogledajte nekoliko grafika koji su dobijeni ovom analizom i daju zanimljive rezultate.

Slika br.2 Najviše ženskog govora je bilo u seriji 5, četvrte sezone – First of His Name.

Slika br.3 Prisutnost ženskog govora po sezonama

Slika br.4 Broj linija teksta po likovima

Slika br.5 Broj provedenih minuta u prvih sedam sezona

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version