Naslovna Vesti Razno Kina usvaja novi zakon o sigurnosti na internetu

Kina usvaja novi zakon o sigurnosti na internetu

 Kina se bori sa znatnim povećanjem cyber – terorizma i hakovanja, te je doneta odluka da se usvoji kontroverzni zakon kojim se propisuje strogi nadzor i čuvanje podataka za firme koje posluju u zemlji, izjavila je zvanična novinska agencija Xinhua.

 Zakon koji je usvojen u novembru, zabranjuje online provajderima da sakupljaju i prodaju lične podatke korisnika, i daje korisnicima pravo da se njihove informacije brišu, u slučajevima zloupotrebe ili zlostavljanja. Oni koju budu kršili odredbe propisane ovim zakonom, i narušavali lične podatke, suočiće se veoma viskim cenama kazni, koje će morati da plate.

 Do sada, kineska ”data industrija” nije imala sveobuhvatan okvir za zaštitu podataka, nego su podatke štitili labavo definisani zakoni.

 Međutim, inostrani kritičari smatraju da novi zakon preti da ugasi sve inostrane tehnološke kompanije iz sektora koje zemlja smatra ”kritičnima” i koje obuhvataju sporne zahteve za sigurnosne provere podataka i same podatke koje se nalaze na serverima u Kini.

 Da li, ovim zakonom, Kina štiti sebe ili svoje građane ostaće nedoumica? Šta vi mislite o tome?

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version