Naslovna Vesti Razno Kompanija ABB izabrana za modernizaciju rudnika bakra kompanije Zijin Mining Group u...

Kompanija ABB izabrana za modernizaciju rudnika bakra kompanije Zijin Mining Group u Srbiji

ABB pogonski sistemi za rudarske mlinove sa prstenastim zupčanicima unapređuju bezbednost, pouzdanost i efikasnost.

 Tehnološki lider, kompanija ABB, potpisala je ugovor sa kompanijom Zijin Mining Group za instalaciju svojih najsavremenijih pogonskih i upravljačkih sistema za mlinove sa prstenastim zupčanicima u Rudniku bakra Veliki Krivelj – površinskom rudniku sa godišnjim kapacitetom prerade rude od 2,5 miliona tona.

 Veliki Krivelj, koji se nalazi u Borskom okrugu u Srbiji, kupila je 2018. godine kineska kompanija Zijin Mining Group kao deo ugovora za Rudnik bakra Bor, koji je uključio tri površinska kopa, podzemni kop i topionicu. Investicija od 350 miliona dolara je jedna od najvećih kineskih investicija u Srbiji do danas. Zijin Mining Group očekuje da investira 200 miliona evra u transformaciju i širenje proizvodnih kapaciteta Rudnika bakra Bor u Srbiji i u topionicu.

 U sklopu projekta modernizacije, ABB obezbeđuje pogonske sisteme za mlinove i upravljačke sisteme za jedan SAG mlin (2×6,5MW) i jedan kuglični mlin (2×7,5MW), zajedno sa električnim upravljačkim sistemima, frekventnim regulatorima, motorima, transformatorima i kompletnim uslugama koje podižu produktivnost, smanjuju prekide u radu i unapređuju energetsku efikasnost.

 Rešenje kompanije ABB obezbeđuje pogonske sisteme za mlinove sa dvostrukim zupčanicima, detekciju stvrdnute šarže, kontrolisano valjanje, automatsko pozicioniranje, promenljivu brzinu i kaskadni monitoring. Pogonski sistem za ovaj tip rudarskih mlinova je tehnologija varijabilne brzine koja utiče na smanjenje mehaničkog stresa na zupčanike i reduktore primenom precizne raspodele opterećenja između dva motora svakog od mlinova.

 „ABB rešenja za rudarske mlinove smanjuju potrošnju energije, redukuju mehanički stres, produžavaju upotrebni vek opreme i unapređuju performanse,“ napominje Stephen Zhu, direktor divizije ABB Mining Aluminum and Cement u severnoj Aziji i Kini.

 ABB sarađuje sa Zijin Mining Group od 2018. godine pružajući strateške konsultantske usluge, ekspertize tokom projekata, oslanjajući se pri tom na reputaciju kompanije ABB u instalaciji potpuno integrisanih rešenja za rudarsku industriji u poljima elektrifikacije, automatizacije, digitalizacije, elektromotornih pogona, kao i infrastrukture. Godine 2019. ABB je podržao Zijin i u fazi III projekta tehnološkog unapređenja projekta „Xinjiang Zijin Zinc Industry Co. Ltd.“ i u Rudniku bakra Majdanpek (MS) u Srbiji.

 Haibo Jing, direktor ABB Process Industries za severnu Aziju i Kinu izjavio je: „Zadovoljstvo nam je da radimo sa kompanijom Zijin Mining na rudniku bakra Veliki Krivelj i što upravo našom tehnologijom dodatno podstičemo napredak kompanije u njenoj inicijativi „Pojas i put“.


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version