Naslovna Vesti Razno Pametni grad temeljen na blockchain tehnologiji niče u američkoj pustinji

Pametni grad temeljen na blockchain tehnologiji niče u američkoj pustinji

 Jeffrey Berns, kripto milioner, izneo je ideju o stvaranju pametnog grada temeljenog na blockchain tehnologiji usred američke pustinje u Nevadi. Ideja je pretvoriti 27 hiljada hektara na severu savezne države Nevade u grad budućnosti. Samo zemljište koštalo je oko 170 miliona dolara, a koliko će ukupno koštati podizanje jednog ovakvog grada nije poznato.

 Trenutno, ovo područje naziva se ”Innovation Park” a Jeffry Berns je tamo smestio predstavništvo svoje kompanije Blockchains, koja se bavi ulaganjima u Blockchain tehnologiju. Nije slučajno odabrao baš ovo područje za svoj poslovni poduhvat. U blizini se takođe nalaze neke od velikiih tehnoloških kompanija poput Google, Apple, Switch i Tesle.

 Ovaj grad će biti novi oblik poslovne i rezidencijalne zajednice. Sam grad bi zapravo trebao biti test poligon za razvoj blockchain tehnologije za korišćenje u urbanom okruženju.

 Innovation Park postaće pametni grad sa decentralizovanom blockchain infrastrukturom koja će biti u pozadini svih interakcija. Glavna prednost ovog modela jeste veća kontrola i sigurnost ličnih podataka. Stanovnici će moći da posluju, glasaju i čuvaju podatke u blockchainu, bez potrebe za uključivanje kompanija posrednika ili vlade u taj proces. Delotvornost, održivost, transparentnost i sigurnost neće biti kompromitovane, već garantovane.

 Pored blockchain tehnologije, u grad budućnosti planirano je da se ugradi i veštačka inteligencija, 3D štampanje kao i nanotehnologija, a gradom bi se kretala autonomna  i električna vozila. Sva energija za potrebe grada, koristila bi se isključivo iz obnovljivih izvora poput solarne, vetrene energije, a stanovnici bi reciklirali i vodu.

 Innovation Park nije jedini pametni grad koji treba da se izgradi u SAD. Bill Gates takođe planira da gradi svoju verziju pametnog grada u pustinji u Arizoni, a već je dobro poznata ideja Google-a da od Toronta napravi pametan grad.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version