Naslovna Vesti Razno Solar Impulse poleteo iz Abu Dabija na istorijski let oko sveta

Solar Impulse poleteo iz Abu Dabija na istorijski let oko sveta

ABB, vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije, sa ponosom prati avion Solar Impulse i njegovu posadu na prvom letu oko sveta na kojem se za napajanje koristi samo sunčeva energija. Avion je poleteo juče iz Abu Dabija.

 ABB i Solar Impulse su 2014. godine sklopili savez za inovacije i tehnologiju kako bi promovisali zajedničku viziju smanjenja potrošnje resursa i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.
 “ABB je ponosan na sklapanje saveza za inovacije i tehnologiju sa kompanijom Solar Impuls, kao i na činjenicu da se nalazi u pratnji prvog leta oko sveta na kojem se za napajanje koristi samo sunčeva energija”, rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. “ABB i Solar Impulse strastveno pomiču granice tehnologije i inovacija sa ciljem da svet učine boljim.”

Tri ABB-ova inženjera su radila sa Solar Impulse timom, dajući doprinos projektu u vidu svoje stručnosti i iskustva. Oni su pomogli da se poboljša dotok energije iz solarnih ćelija i unapredi elektronika za punjenje sistema baterija u avionu.

 Na planiranoj ruti aviona dužine od 35.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se smenjivati na dužnosti kako avion bude napredovao iz Abu Dabija prema istoku. Zaustaviće se u nizu gradova uključujući Muskat, Oman; Ahmedabad i Varanasi u Indiji; Mandalaj u Burmi; Čongking i Nanjing u Kini i Havaje, Finiks i Nju Jork u Sjedinjenim Američkim Državama, pre prelaska Atlantika na svom povratku u Abu Dabi, gde se njihov dolazak očekuje sredinom 2015. godine.
 Najveći izazov na ovom putu će biti neprekidan let u trajanju od pet dana i noći preko velikog dela Tihog Okeana iz Kine na Havaje. Avion, koji se napaja preko 17.248 solarnih panela, će tokom dana lebdeti na visinama blizu 10.000 metara kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u vazduhu tokom noći.
03 ABB-SI ABB-solar impuls automatizacija automatika.rs
 ©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch
 ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse ne proizlazi samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, već i iz slogana kompanije: “Energetika i produktivnost za bolji svet”. Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog prevoza i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.
 Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača transformatora, elektromotora i pogona promenjive brzine, ABB i njegovi proizvodi imaju značajnu ulogu u povećanju energetske efikasnosti. ABB pogoni instalirani širom sveta su, na primer, uštedeli više od 445 teravat-sati (TWh) električne energije u 2014. godini, što je jednako godišnjoj potrošnji od oko 110 miliona evropskih domaćinstava.
 Kao drugi najveći svetski isporučilac solarnih invertora i jedan od najvećih isporučilaca za vetroelektrane, ABB je lider u efikasnoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sve obuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Europi i isporučuje ključnu opremu za najveću svetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.
 “Kada govorimo o čistim tehnologijama za svetsku upotrebu, to nije san, već stvarnost. Zahvaljujući ABB-u one su dostupne natržištu, te su već postigle uštedu energije ekvivalentnu potrošnji miliona domaćinstava”, rekao je Piccard, švajcarski pionirvazduhoplovstva, član prvog tima koji je 1999. godine obišao Zemlju u balonu.
 Borschberg vidi kako se “tehnologija menja puno brže nego što smo mogli zamisliti. Pravi je izazov izgraditi svest koja nas podstičena razvoj u skladu sa brzinom napretka tehnologije, a ABB proaktivno rešava taj izazov”.
 Od 2010. godine su Piccard, predsednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih vazduhoplovnih rekorda na letovima iznad Evrope, Severne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.
 Za više informacija o saradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posetite http://new.abb.com/betterworld.
 ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u domenu energetike i industrijske automatizacije koja svojim korisnicima izoblasti infrastrukture, transporta i industrije omogućava unapređenje njihovih performansi uz smanjivanje štetnih uticaja na životnusredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 država u svetu i zapošljava oko 140.000 ljudi.

 ABB d.o.o.

Kumodraška 235
11010 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version