Naslovna Vesti Razno Uređaj koji prikuplja energiju iz šina

Uređaj koji prikuplja energiju iz šina

Postoji više od 140.000 milja železničkih koloseka u SAD-u, od kojih su mnogi položeni preko nenaseljene zemlje sa niti jednom linijom napajanja na vidiku. Srećom, tu je novi uređaj za prikupljanje energije od vibracija generisanih u koloseku prolaskom vozova do energije signalnih svetala i drugih uređaja duž koloseka.
 
 

 Prikupljač energije može sačuvatii više od 10 miliona dolara u troškovima energije na koloseku u Njujorku, sudeći po pronalazaču, profesoru mašinstva Stony Brook Univerziteta, Lei Zuo. To bi takođe smanjilo emisiju ugljen-dioksida za oko 3000 tona, dodao je on.
 
 Uređaj konvertuje neregularne gore-dole vibracije železničke pruge na jednosmernu rotaciju generatora. Koncept je sličan drugim uređajima za prikupljanje energije kao što su ranac koji generiše energiju, steznik za koleno, kaldrma i ležeći policajci.
 nrg-harvester sakupljanje energije zeleznica usteda green engineering automatika.rs 2
 
 Globalno tržište prikupljača energije dostiglo je 700 miliona dolara u 2011, a može da dostigne i 4 milijarde dolara do 2021, prema istraživanju tržišta firme IDTechEx. Zuo i kolege su licencirani svoj železnički prikupljač energije, zasnovan na ispravljaču mehaničkog kretanja, na ime električnog vozila/prikupljača NRG za komercijalnu upotrebu.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version