Naslovna Vesti Green tech Volkswagen započinje sopstvenu proizvodnju baterija za električne automobile

Volkswagen započinje sopstvenu proizvodnju baterija za električne automobile

Kompanija Volkswagen započinje sopstvenu proizvodnju baterija za električne automobile, gde će se sam početak proizvodnje odvijati u Salzgitter-u,  gde planiraju da izgrade fabriku sa kompanijom NorthVolt. U narednih 10 godina, VW planira da proizvede oko 22 miliona električnih vozila i 70 različitih modela. Ovim električnim automobilima će za redovnu upotrebu biti neophodna neverovatna količina baterijskih ćelija za rad. Godišnje potrebe Volkswagen-a u Evropi samo od 2025. godine prelaze 150 GW/h, a slični zahtevi se očekuju i u Aziji.

 Ovaj nemački gigant u proizvodnji automobila već sada sklapa ugovore sa postojećim proizvođačima baterija kao što su LG, Samsung i CATL. Međutim, ipak teže ka sopstvenoj proizvodnji. Prethodno su najavili saradnju sa švedskom kompanijom NorthVolt, koja je dobila investicije od nekoliko kompanija, uključujući i Volkswagen, kako bi izgradili veliku fabriku za proizvodnju baterija u Švedskoj. Volkswagen-ova investicija je takođe dodala mogućnost da zajedno sa NorthVolt-om 50/50 izgrade još jednu fabriku za proizvodnju baterija za snabdevanje proizvođača automobila, koju su finalizovali pre samo nekoliko nedelja.

 Nemački proizvođač automobila najavio je da su započeli proizvodnju na ”maloseriskoj pilot-liniji” u Salzgitteru. Oko 300 stručnjaka uključeno je u razvoj i testiranje inovativnih proizvodnih tehnologija za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Početna ulaganja Volkswagen-a dostižu blizu 100 miliona evra za ovaj projekat.

 Dr Stefan Sommer, član upravnog odbora Volkswagen-a, zadužen za nabavku, izjavio je da spajanje razvoja, tesitranja i pilot proizvodnje baterijskih ćelija u Salzgitteru označava dalju prekretnicu u Volkswagen grupi. Osiguravaju napredak u sopstvenim aktivnostima kako bi dodatno unapredili razvoj baterijskih ćelija kao ključnih komponenti u elektrifikaciji, razvili nove standarde i ubrzo prešli na serijsku proizvodnju.

 Frank Blome, šef centra u Salzgitteru dodaje da je puštanje u pogon pilot-linije važan korak na putu ka izgradnji gigantske fabrike u Salzgitteru. Stečeno iskustvo takođeće doprineti razvoju celog lanca vrednosti litijum-jonskih baterija – od početnih materijala, proizvodnje pa do reciklaže. Izraz ”Giga-fabrik” prvi je upotrebila kompanija Tesla kada su u Nevadi najavili otvaranje fabrike ”Gigafactory 1”. Odnosi se na fabriku koja može da proizvodi baterijske ćelije od gigavat-sati. Što se i očekuje u fabrici u Slazgitteru.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version