logo-touchscreen-mikroe-automatika.jpg
logo-touchscreen-mikroe-automatika.jpgŽelite li da vaš novi uređaj ima jednostavan i intuitivan interfejs? Touch screen u kombinaciji sa grafičkim displejom je idealna stvar za to. Sa malim brojem elektronskih komponenti napravićete veoma atraktivan uređaj koji će uz to biti i izuzetno jednostavan za korišćenje.

Šta je touch panel?

 Touch panel je transparentna staklena pločica koja je osetljiva na dodir i koja se uz pomoć samolepljivog sloja pričvršćuje za površinu ekrana graifčkog displeja. Postoji nekoliko vrsta touch panela od kojih je najjednostavniji rezistivni tip koji ćemo ovom prilikom prezentovati.

1-touchscreen-mikroe-automatika.jpg

Princip rada

 Rezistivni touch panel se sastoji od dve providne pločice koje formiraju ”sendvič” i koje su sa unutrašnje strane prevučene providnim slojem čija otpornost obično ne prelazi 1Kohm. Po dve naspramne stranice ovih pločica su izvedene u vidu kontakata koji su dostupni za upotrebu preko flet kabla.

 Postupak određivanja koordinata tačke u kojoj je touch panel pritisnut odvija se u dva koraka. Prvi korak je određivanje X koordinate pritisnute tačke nakon čega se pristupa drugom koraku, odnosno određivanju Y koordinate pritisnute tačke. Da bismo odredili X koordinatu, neophodno je povezati kontakt na levoj strani X površine na masu i kontakt na desnoj strani X površine na napon napajanja. Ovim se omogućuje da se pritiskom na površinu touch panela dobije razdelnik napona čija se vrednost zatim čita sa donjeg kontakta Y površine. Vrednost napona će biti u granicama od 0V do vrednosti napona napajanja i menjaće se u zavisnosti od vrednosti X koordinate. Ukoliko je touch panel pritisnut bliže levom kontaktu X površine vrednost očitanog napona će biti bliža vrednosti od 0V. Da bismo odredili Y koordinatu pritisnute tačke neophodno je povezati kontakt na donjoj strani Y površine na masu, a kontakt na gornjoj strani Y površine na napon napajanja. U ovom slučaju, vrednost napona se čita sa levog kontakta X površne. 

2-touchscreen-mikroe-automatika-unutrasnja-struktura-touch-panela.jpg
Povezivanje sa mikrokontrolerom

 Da bismo povezali touch panel sa mikrokontrolerom, neophodno je napraviti električno kolo za kontrolu touch panela. Pomoću ovog kola mikrokontroler povezuje odgovarajuće kontakte touch panela na masu i napon napajanja (kao što je opisano) u cilju određivanja X i Y koordinata (Šema 1). 

3-touchscreen-mikroe-automatika-sema-povezivanja-touch-panela.jpg

 Kontakt na donjoj strani Y površine, odnosno kontakt na levoj strani X površine povezani su na A/D konvertor mikrokontrolera. Merenjem napona na ovim kontaktima određuje se X, odnosno Y koordinata pritisnute tačke. Softver koji je neophodan da bi upravljao ovim uređajem je veoma jednostavan. Suština njegovog rada je ispisivanje menija na grai  čkom displeju, uključenje/isključenje električnog kola za kontrolu touch panela i čitanje vrednosti A/D konvertora koje zapravo predstavljaju X i Y koordinate pritisnute tačke.

 Kada odredimo vrednosti koordinata, na osnovu njih možemo odrediti šta želimo da mikrokontroler uradi. Kao prost primer (Primer 1) prikazano je kako se uz pomoć displeja i touch panela može izvršiti uključenje/isključenje dva digitalna pina na mikrokontroleru (LED diode A i B).

4-touchscreen-mikroe-automatika-konektor.jpg

 S obzirom da je površina touch panela malo veća od površine grafičkog displeja, u slučaju da želite veću preciznost određivanja koordinata pritisnute tačke, neophodno je uraditi softversku kalibraciju touch panela. 

5-touchscreen-mikroe-automatika-spisak-funkcija-koriscenih-u-programu.jpg


 

Više informacija o Touch Screen modulu možete pronaći na ovoj adresi.

Informacije o EasyPIC5 razvojnom sistemu možete naći ovde .

NAPOMENA: Ovaj projekat postoji i varijantama za AVR i dsPIC mikrokontrolere. Više o ovome možete naći ovde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.