Komunikacioni protokoli u automatizaciji
U industriji postoji ogromna potreba za umrežavanjem raznih komponenti sistema i njihovom komunikacijom. Zato su se vremenom pojavili različiti komunikacioni protokoli. U ovom tekstu...
NE-555 timer
Prateći korake “primitivnog”, ali dosta korisnog 4-pinskog OM802 IC tajmera proizvedenog od strane Philips-a 1969, novi i veoma inovativni IC poznat kao NE-555 tajmer IC...
Audiopojačavači – pojačavači klase B i AB
U prethodnom tekstu obradjeni su audiopojačavači klase A. Oni se konstruišu tako da im se mirna radna tačka dovodi na sredinu statičke radne prave....
Prisluškivanje GSM komunikacija
Dolaskom GSM mobilnih telefona većini je laknulo, jer se oni ne mogu tako lako prisluškivati kao NMT (099) mobilni aparati, koje možete slušati običnim...
Regulisanje temperature vode zatvorenog centralnog grejanja
U ovom tekstu možete videti teorijski pristup i razradu jednog sistema, radi lakšeg razumevanja praktnične izvedbe već napomenutog sistema. U sistemu...
Uvod u cyber bezbednost
Kako živimo u vrlo dinamičnom svetu koji se stalno menja, u kome se nove informacije i idejesmenjuju jako brzim tempom, trebali bismo da zapazimo...
Šema povezivanja RS232 prijemnika i predajnika
RS232 standard potpuno definiše jednu vrstu asinhrone serijske komunikacije. Standard prvo definiše tip, strukturu i moguće brzine prenosa serijske poruke bitova. Zatim, pošto je u...
BSAP komunikacioni protokol
BSAP - Bristol Standard Asynchronous Protocol, razvijen je od strane Bristol Babcock Inc. To je master/slave protokol, pogodan za sinhorne LAN mreže većih brzina, kao...
DeviceNet – Viši CAN protokol
DeviceNet protokol je razvila kompanija Rockwell Automation za sopstvene potrebe. Kako se ovaj protokol pokazao veoma dobrim u praksi, posebno u oblasti industrijske automatizacije, ubrzo...
Razlike između HTTP i HTTPS protokola?
Transportni protokoli poznatiji su kao Web protokoli su ustanovljeni načini komunikacije izmedju web browsera i aplikacije na serveru (web server) pri transportu podataka izmedju...




































