NFC je skraćenica od Near Field Communication i predstavlja skup standarda za pametne telefone i ostale mobilne uređaje kojima se uspostavlja radio veza između njih, obično kratkim prislanjanjem jednog uređaja na drugi. Uglavnom se koristi razdaljina od svega par centimetara. NFC možemo gledati kao WiFi, Bluetooth, 3G, 4G, 5G… Više informacija o NFC tehnoligiji možete pogledati OVDE.

Gde se sve koristi NFC tehnologija?

 NFC tehnologija je sada već sve zastupljenija u proizvodnji mobilnih telefona. Ova tehnologija pruža razmenu kontakata, video snimaka, slika i multimedijalnih sadržaja samim dodirom sa drugim telefonom istog ili različitog proizvođača.

NFC je bezbedan sistem prenosa i kao takav poslužio je za još jednu vrstu tehnoloških novotarija, koja postaje primarna u svetu i kod nas. Pored prenosa multimedije postoji i opcija plaćanja kroz ovu tehnologiju što smatraju stručnjaci u narednih nekoliko godina ozbiljno uzdrmati popularne platne kartice koja je na našem tržištu zastupljena od 2000 godine.

 Projekat NFC koji je daleko bezbedniji od do sada svih vidova plaćanja robe i usluga. Mogućnost da izvršite plaćanje ovom tehnologijom je jednostavno a dovoljno je samo prisloniti telefon koji poseduje NFC opciju uz terminal na prodajnom mestu. Za ovakvo plaćanje potrebno je od operatera preuzeti specijalnu SIM karticu koja u svom čipu ima učitan PayPass aplikaciju. Svi podaci sa Mastercard platne kartice nalazice se na vašem SIM-u koji ispunjava stroge kriterijume i visoke bezbednosne standarde. Adekvatno ažuriranje podataka na računu vrši se putem mobilne mreže i time ne postoji mogućnost zloupotrebe. Prilikom naplate na terminalu dodirom telefona sa NFC označenim mestom telefon traži sinhronizaciju i kroz nekoliko sekundi sa računa skida se naplaćeni iznos.

 Tako sada možemo plaćati pametnim telefonima umesto platnim karticama. U ovom slučaju imamo dva aktivna NFC čipa, s tim da se pasivni iz kartice prvo kopira u telefon kako bi kasnije mogao da se koristi. Za ovu tehnologiju ste možda čuli i kao Google Pay ili Samsung Pay.

 Još jedan odličan primer NFC tehnologije je isto plaćanje na kasama, ali platnim karticama, prostim prelaskom kartice preko čitača. U ovom slučaju, pasivni NFC čip se nalazi u kartici a aktivni NFC čitač je u nekom aparatu povezanim za kasu.

 Drugi dobar primer su kafići gde na svakom stolu stoji pasivni NFC pomoću kojeg možete naručiti određeno piće. Informacija stiže do računara gde zaposleni vide sa kog stola i koje piće je naručeno.

 Trenutno u svetu postoji dosta Smart uređaja koji poseduju NFC. Jedan od kriterijuma pri kupovini novog telefona je upravo i ta stavka – NFC.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.