O RC servo motorima koji se koriste u nekim manjim elektronskim projektima ili u igračkama možete pročitati OVDE. Ali ovde će biti reči od ozbiljnim servo sistemima koji se mogu naći u skoro svim granama industije gde je potrebno precizno pozicioniranje.

 Gde imamo robote, CNC mašine imamo i servo sisteme, koji čine osnovu preciznog pozicioniranja i upravljanje osama koje je od velike važnosti za dobijanje stabilnog procesa i kvalitetnog finalnog proizvoda.

Servo sistemi, motori i drajvovi

 Servo sistemi su bazirani na servo motorima i pripadajućim servo regulatorima(drajvovima), i koriste se u visokoproduktivnim aplikacijama gde je potrebno veoma precizno upravljanje pozicijom, brzinom ili ubrzanjem.

 Servo pogoni, motori i robotske grupe osmišljeni su za automatizovanje jednoosnih do višeosnih mašina koje zahtevaju brze pokrete i precizno pozicioniranje. Servo sistemi su godina razvijani i mogu se koristiti za široku paletu mašina koje su zasnovane na pokretu, za pakovanje, rukovanje materijalima, obradu materijala, elektroniku, primenu hrane i pića i drugo.

 U zavisnosti od proizvođača servo pogona i motora imamo širok spektar opsega snage od 0.1 kW do 100 kW za nezavisnu ili sinhronizovanu kontrolu kretanja. Gotovo svi proizvodi renomiranih proizvođaču mogu da se prilagode potražnji koja iziskuje visoke performanse, snagu i jednostavnost korišćenja u aplikacijama za kontrolu kretanja.

 Servo motori su rotacioni aktuatori koji se koriste u aplikacijama gde je potrebno upravljanje ugaonom pozicijom, brzinom i ubrzanjem. Kada kažemo servo motor tu najčešće podrazumevamo sinhroni motor sa permanentnim magnetima koji da bi se efikasno kontrolisao radi u kombinaciji sa senzorom koji daje informaciju o poziciji i/ili brzini.

 Servo regulatori, ili servo drajvovi (servo drive) su komponente fleksibilne automatizacije, energetski veoma slični inverterima ili frekventnim regulatorima, ali su po pravilu opremljeni interfejsima za senzore pozicije/brzine (enkoderi, resolveri,…), komunikacionim interfejsima za vezu sa upravljačkim uređajima ili kontrolerima kretanja (motion controller).

 Kao neke od vodećih proizvođača servo sistema trebamo pomenuti kompanije kao što su: Nidec, Bosch Rexroth, Schneider Electric, ABB, Siemens, Sigma, Panasonic, Mitsubishi Electric, Parker, Yaskawa, Allen Bradley, Omron i druge.

 Svaki od proizvođaza poseduje određene karakteristite tako da može se sigurno naći što bolja i ispativa kombinacija servo motora, drajva i reduktora ukoliko je potreban. Da kažemo da neka cena za male sisteme snage od 0.75KW sa drajvom moze biti i do 1000e, što je veoma povoljno. A sve to zavisi od proizvođača, broja osa i sistema u koji trebate implementirati servo pogon.

1 KOMENTAR

  1. Postovane kolege u Nemackoj u kojoj radim u pogonu proizvodnje masina i alata koji se koriste u autoindustriji uopste primenjuju razno raznu paletu servo motora i drajvera ali uopste ih nestede stavljaju ih bukvalno gde god mogu da ostvare trazene zadatke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.