Robotsko farbanje je jedna on najčešćih primena robota u savremenim industrijama. Primenu je našlo gotovo svugde gde je potrebno dobiti kvalitet i stabilnost proizvodnog procesa kao što je farbanje.

 S obzirom da je farbanje finalni deo nekog proizvoda mora biti savršen, koliko da izgleda lepo a i da ima zaštitna svojstva. Primena robota, Paintshop, u auto industriji gotovo je nezamislivo sada.

Kvalitet i opasnost po zdravlje

 Svi znamo da su uslovi rada u farbarama i samim pogonima gde se izvršava farbanje veoma teški i jako štetni po zdravlje. Vazduh u pogonima za farbanje prezasićen je isparenjima od sredstava za farbanje, a te materije su u većini slučajeva otrovne pa i kancerogene. I ovo je samo jedan od niza razloga zašto se poslovi farbanja poveravaju robotima.

 Što se tiče kvaliteta tu nema ničega sporno. Svaki deo izlazi istog kvaliteta, zaštite i izgleda. Nemoguće je naneti veću ili manju količinu boje, zaštite, laka već uvek dobijamo istu, zadatu vrednost. Pravilnom regulacijom kretnje pištolja robota postižemo ravnomerno nanošenje boje. Ušteda materijala, pored pomenute regulacije kretnje, dolazi sa uspostavljanjem preciznog ritma uključenja i isključenja alata za farbanje. Samim tim smanjena je i količina otpada(škarta), a poboljšana konstantnost kvaliteta. Primenom i uvođenjem robota u proces farbanja dobijamo jedan stabilan proces .

Koje karakteriste trebaju da imaju roboti za farbanje?

 Postoji nekoliko karakteristika koje su neophodne za kvalitetno farbanje robotima. One omogućavaju robotu da brzo i fleksibilno ofarba bilo koji predmet sa najmanje utroška farbe, laka i prajmera, vodeći računa o kvalitetu nanosa materijala u procesu serijske proizvodnje.

Dovoljno stepeni slobode – Što više stepeni slobode(DoF) ima robot, to je sposobniji da priđe određenoj tački iz više uglova. Ovo je važno jer alat za farbanje mora zadržati tačnu udaljenost od površine kako bi se osiguralo sigurno i stabilno farbanje.

Aplikator – Radni deo bilo kojeg robota za farbanje čija je uloga nanošenje boje. Koriste se dve varijante: atomizer sa rotirajućim zvonima i vazdušni pištolj za rasprskavanje. Aplikator pretvara tečnu boju u sprej ili finu maglu za nanošenje na površinu koja se farba. Kombinacijom pritisaka boje i vazduha (u određenim aplikacijama i struje), dobija se odgovarajući ”brush”, kao osnovni procesni parametar programa farbanja.

Pumpa za boju – Pumpa za boju je jedna od osnovnih komponenti robotskog farbanja. Obično se koristi dozirna zupčasta pumpa, uglavnom u procesu serijske automatizovane proizvodnje ili je u upotrebi externi dovod.

Menjač boja – Neki roboti za farbanje omogućuju brzo prebacivanje između različitih boja pomoću menjača boja koji se sastoji iz niza blokova ventila za boju, vazduh i razređivač/vodu. Proces prebacivanja dovodi do ispiranja sistema jer je potrebno isprati staru boju iz raspršivača i ubaciti novu u sistem.

Hollow zglob – Odlika koju imaju samo namenski roboti za farbanje je ta što imaju šuplji zglob, tako možete i prepoznati da li je standardan industrijski robot ili onaj namenjen za proces farbanja. To znači da kablovi i creva koja vode vazduh za rad alata i boju mogu proći kroz zglob, a ne izvan njega, to dalje sprečava njihovo prekrivanje bojom i oštećenje.

Zaštićen od eksplozije – Rad sa zapaljivim tečnostima poput boje predstavlja stvarnu opasnost od eksplozije. Namenski roboti za farbanje često se izrađuju tako da budu ”zaštićeni od eksplozije” kako bi se osiguralo da, ako se eksplozija ipak dogodi, robot može to izdržati.

Softver za programiranje kretnji robota za farbanje – Svakoj robot aplikaciji je potreban dobar softver za programiranje, pa tako kad je upitanju i farbanje. U idealnom slučaju, želite softver koji olakšava kreiranje složenih putanja farbanja uz minimum programiranja i uz mogućnost modifikovanja programa u realnom vremenu, pri samom procesu farbanja. Ovi kompleksni softverski paketi omogućavaju i kompletan uvid u stanje robota, njegovih komponenti i optimizaciju potrebnih parametara za paint aplikaciju.

Koji roboti se koriste za farbanje?

 Jedan od najpoznatijih proizvođača robota za farbanje je nemačka kompanija DÜRR. U principu mogu se i drugi tj. standardni industrijski roboti korisiti za aplikacije farbanja ali imaju određena ograničenja u kretnjama i načinu programiranja putanja tako da dodatno otežavaju posao i dobijanje željenog kvaliteta.

DÜRR i KUKA

 Nemačka kompanija DÜRR već dugo je lider na tržištu automobilske industrije, pružajući rešenja za prvenstveno za procese farbanje, što dovoljno govori i zastupljenost u svim Paintshop-ovima kompanija DAIMLER, BMW i FIAT širom sveta. Pre nekoliko godina udružili su se sa proizvođačem robota KUKA kako bi proizveli readi2_spray rešenje.

 Rešenje je zasnovano na KUKA robotu AGILUS KR 10 R1100 i ima sve potrebne karakteristike robota za farbanje.

FANUC PaintMate

 Još jedno veliko ime u svetu robotike, namensko rešenje za farbanje FANUC-a je serija PaintMate. Kao i prethodno pomenuta rešenja, ona je zaštićena od eksplozije u skladu sa ATEX standardom za opremu koja radi u eksplozivnom okruženju. PaintMate dolazi u različitim veličinama, svaka zasnovana na jednom od FANUC-ovih modela robota.

B+M Surface Systems

 Iako manje poznati proizvođač robota od prethodnih opcija, nemačka kompanija B+M Surface Systems specijalizovana je za tehnologije završne obrade površina, od tehnologija potapanja do rešenja za robotsko farbanje.

ABB FlexPainter

 ABB je bio pionir robota za farbanje još krajem 1960-ih. Njihov najnoviji robot za farbanje, FlexPainter, nastavlja sa inovacijama sa svojim novim ABB Ability Connected Atomizer-om – ”prvim digitalnim robotskim sistemom za farbanje automobila”. Kao i drugi roboti za farbanje, FlexPainter (zasnovan na modelu IRB 5500) ima mogućnost da dosegne čak i velike komade radi farbanja sa druge strane.

Kawasaki roboti za farbanje

 Kawasaki nudi sopstveno robotsko rešenje za farbanje zasnovano na robotima K-serije. Kao i svi roboti na ovoj listi, oni dolaze sa nizom perifernih uređaja koji poboljšavaju iskustvo farbanja.

Yaskawa MPX/MPO serija

Yaskawa nudi svoje robote Motoman MPX/MPO serije koji su dizajnirani za farbanje. Kao i drugi roboti koji su ovde navedeni, i ovi roboti mogu se montirati u različitim konfiguracijama (npr. na plafon, zid ili pod) što omogućava veću fleksibilnost pri farbarskom zadatku.

Stäubli roboti za farbanje

 Stäubli-eva rešenja za farbanje zasnovana su na nekim od njegovih TX i RX robota. Parametri procesa se kontrolišu pomoću softvera kompanije PaintiXen, koji kontroliše parametre kao što su brzina protoka, raspršivanje i elektrostatičko punjenje. Stäubli tvrdi da ovaj softver smanjuje utrošak rastvarača i boje za 30%.


 Više informacija o programiranju industrijskih robota, obuci za programiranje robota, održavanju, učenju procesa kao što su tačkasto i elektrolučno zavarivanje, farbanje, nanošenje lepka i zaptivki, rukovanje materijalima, SafeOperation sa robotima proizvođača KUKA, ABB, DÜRR, MITSUBISHI i druge možete pronaći OVDE.

 Možete nas kontaktirati preko e-maila: office@robotechnik.rs gde možete dobiti sve informacije za projektovanje, simulaciju, programiranje, održavanje i instaliranje automatizovanih linija za farbanje i druge robot aplikacije. Isto tako vršimo nabavku, isporuku i montažu zaštitnih odela za robote u procesu farbanja i drugih aplikacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.