Od proizvodnje elektronike do montaže automobila, hvataljke su postale važan deo procesa rukovanja materijalom u mnogim industrijama. Njihov nedavni rast vezan je za porast robotike – uključujući potrebu za robotima da preuzimaju specijalne zadatke i rukuju se sve složenijim radnim predmetima, a rezultat: Sada imate na raspolaganju više grippera nego ikad.

 Pa kako znati koji je gripper najbolji za vašu aplikaciju? Razdvojimo neke od ključnih činjenica i karakteristika.

Vrste grippera (hvataljki)

 Hvataljke spadaju u nekoliko kategorija. Što se tiče rukovanja aplikacijama, najčešće su mehaničke hvataljke – pneumatske ili električne. Pneumatske hvataljke, koje čine 90 procenata tržišta, imaju tendenciju da budu lakše i isplativije od njihovih električnih ”kolega”. Takođe imaju veće sile prianjanja, mogu se nositi sa bržim ciklusima i pogodnije su za zahtevnija okruženja i rad u težim uslovima.

 Soft(meke) i adaptivne(prilagodljive) hvataljke

 Ove hvataljke mogu da obrađuju radne predmete različitih oblika i veličina. Budući da nemaju oštre ivice, mogu da rukuju hranom, staklom i drugim osetljivim predmetima bez oštećenja ili obeležavanja površine. Jedan od primera je Festo DHAS serija adaptivnih hvataljki, koja je dostupna u dužinama od 60, 80 i 120 milimetara – što je čini idealnom za primanje i postavljanje u uskim sredinama, kao i za primenu koja uključuje krhke delove ili nepravilnog oblika.

 Vakuumske hvataljke

 Ove hvataljke mogu raditi u malim prostorima i rukovati radnim predmetima velikom brzinom. Budući da generatori vakuuma često uključuju veliku potrošnju vazduha i energije, poželećete da potražite jedinice koje imaju energetski efikasne karakteristike. A kada su u pitanju vakuum sisaljke, uzmite u obzir prirodu svog radnog predmeta pri odabiru materijala od kojeg je sisaljka izrađena. Na primer, sisaljke Buna idealne su za masne ili obične radne predmete, dok su one izrađene od silicijuma dobre za hranu, kao i za vruće ali i hladne predmete.

Magnetni hvataljke

 Ova vrsta može rukovati metalnim predmetima. Iako su ove hvataljke ograničene na primenu koja uključuju crne metale, njima je potrebna minimalna potrošnja vazduha – čime se postiže ušteda energije i do 90 procenata u poređenju sa vakuum hvataljkama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.