vesti_naslovna_robotika_japan_honda_asimo-elektronika-automatika.rs.jpg
vesti_naslovna_robotika_japan_honda_asimo-elektronika-automatika.rs.jpgJapanska Honda se nada da će reorganizovati svoj humanoidni robot ASIMO za nuklearnu misiju, tako da može da se pridruži radu unutar oštećenog Fukushima Daiichi postrojenja. Kompanija ima za cilj da unapredi gornje telesne funkcije robota da bi mogao da pokreće svoje ruke glatko kao ljudsko biće, sa motorizovanim ramenima, laktovima i zglobovima.
 
 

robotika_japan_honda_asimo-elektronika-automatika.rs.jpg

  Sadašnji ASIMO, predstavljen je 2000.god. i podseća malo na astronauta, visok je 130 centimetra (4 stope 3 inča). Dvopedalni Bot može da šeta ili trči, nosi tacne, gura kolica i rukuje se sa ljudima. Ali, da bi radio u krhotinama nuklearne elektrane, ASIMO će verovatno biti modifikovan i opremljen sa gumama ili guseničkim stazama.  

  Iz fabrike se širila radijacija iz reaktora pošto su rashladni sistemi izlupani 11. marta usled zemljotresa i cunamija. Na nekim toplim tačkama zračenje je  dovoljno visoko da bude smrtonosno za ljude. Roboti su već korišćeni unutar fabrike da naprave video snimak, uključujući i američku izradu PackBot-a i Japansku izradu Quince robota guseničara.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.