Eurobot je međunarodno takmičenje mladih, pretežno studenata, iz domena robotike. Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot koji treba da ispuni potpuno novi zadatak. Naime, sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak, radi čijeg rešavanja ekipe treba da realizuju robote. Mečevi se odvijaju na stolu dimenzija 2×3 metra i traju 90 sekundi. Ispunjavanje zadataka se boduje, i na kraju se na osnovu skupljenih poena proglašava pobednik. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potupono nezavisno obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija robota je vrlo ozbiljan i složen zadatak.

 Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo 50 ekipa iz čak 31 zemlje. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one koje imaju više ekipa organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne Kupove) na kojima se biraju najbolji. U ovom trenutku, nacionalna takmičenja imaju samo Francuska, Švajcarska, Belgija, Španija, Nemačka, Austrija i Srbija. Najimpresivnije je francuskon nacionalno takmičenje sa oko 200 ekipa.

 Srbija je na EUROBOT takmičenju učestvovala već 20 puta i uvek je imala zapažen rezultat, promovišući na taj način svoj rad i posvećenost.

 U toku 2019. godine tim PMG robotika (PMG robotics) osvojio je zapaženo prvo mesto u La Roš sur Jon, (La Roche sur Yon) u blizini Pariza. Na sledećem takmičenju 2022. godine (2020. i 2021. se finalno takmičenje nije održavano) titula se našla ponovo u rukama tima iz Novog sada, ovog puta tima Mi robotika (μ robotics).

 Da ni ostalih godina timovi iz Srbije nisu zaostajali za Evropom, govore i sledeći rezultati:

2003. godine smo osvojili 5. mesto
2006. godine naše tri ekipe zauzele su 3. 6. i 11. mesto
2012. godine smo zauzeli 3. i 4. mesto
2015. godine smo zauzeli 4. mesto
2016. godine smo zauzeli 2. 3. mesto
2017 godine osvojeno je drugo mesto dok je još jedna ekipa eliminisana u četvrtfinalu.
2018 godine smo zauzeli 4. mesto

Zadatak takminječenja Eurobot 2023

 Baka Monika želi da proslavi rođendan tonom kolača i zamolila vas je da joj pomognete u pripremi po njenom legendarnom receptu.
 Budite sigurni da ćete svi dobiti po kolač. 🎂
 Biskvit, krem, glazura i čuvena trešnja su neophodni da bi baka Monika odradila sjajan posao, zato pripremi svoju omiljenu varjaču!

U kratko, robot treba da:
– napravi tortu,
– stavi trešnje na tortu,
– ubaci preostale trešnje u korpu,
– parkira se van tanjira sa tortom,
– uradi nesto zanimljivo na kraju meča.

Nakon izvršenih svih misija vrši se procena učinka i sabiraju bodovi.

Agenda takmičenja Eurobot Srbija 2023

 Takmičenje Eurobot Srbija 2023, koje je i 20. nacionalno takmičenje, ove godine se održava u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu. Takmičenje počinje 21. aprila kada će se održati prvi krug mečeva. Finalni mečevi u standardnoj i junior kategoriji održaće se 22. aprila i odrediti tri najbolja tima koja dobijaju priliku da učestvuju na evropskom Eurobot takmičenju u Francuskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.