Kompanija ABB Srbija je tradicionalno generalni pokrovitelj takmičenja u robotici pod nazivom “ABB Robo Challenge”, koje se peti put za redom održava u okviru seminara Brand New Engineers – Od integrala do inženjera, a kao deo događaja Evropska nedelja robotike, organizovanog od strane Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

 U hakatonu održanom u novembra 2022. godine, na Elektrotehničkom fakultetu, kroz rad na računaru tražilo se optimalno rešenje za upravljanje robotom u simulacionom okruženju softvera ABB RobotStudio. Tom prilikom, od 150 prijavljenih studenata tehničkih nauka izdvojili su se sledeći finalisti: „Pixie dust“ (Aleksandar Dinčić, Teodora Petrović, Nemanja Mehović, Vera Urošević) i „Burek u svemiru“ (Petar Horvat, Dimitrije Tatomirović, Luka Kovandžić, Vukašin Spasojević), koji su svoja programska rešenja praktično ispitali na ABB YuMi robotu, u Naučno tehnološkom parku u Čačku.

 Da je tim šarmantnog naziva – „Burek u svemiru“ ove godine pobednički, obznanio je Milan Jevremovic, direktor poslovanja Elektromotorni pogoni i upravljanje. Članovi koji čine tim će ove godine otići na studijsko putovanjem u ABB-ov Regionalni centar za robotske aplikacije mašinske obrade i opsluživanja u Italiji i iz prve ruke se upoznati sa novim tehnologijama i trendovima vezanim za sektor robotike, videti rad robotskih demo ćelija u okviru laboratorije pri samom Centru i detaljnije se upoznati sa radom trening centra za obuku kako zaposlenih u ABB-u, tako i naših korisnika i kupaca.

 Zahvaljujemo svim saradnicima i čestitamo svim učesnicima na predivnoj pokretačkoj energiji, uz pomoć koje ćemo lakše iščekivati sledeći “ABB Robo Challenge”! Pozivamo sve buduće učesnike da se blagovremeno informišu o narednom takmičenju na stranici Brand New Engineers – Od integrala do inženjera.


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.