Ovaj projekat solarne farme i baterija za skladištenje energije biće izgrađen i spreman za rad u Južnoj Australiji u regionu Riverland-a krajem 2017.godine. Sistem će obuhvatiti 3.4 miliona solarnih panela i 1,1 miliona akumulatora, počeće sa radom krajem 2017. godine. Osnivač ove elektrane, Lion Grupa, kaže da će sistem biti najveći u svetu takvog tipa.

 U kompaniji kažu da će izgradnja početi kroz par meseci i da će projekat biti završen bez obzira na ishod vladinog tendera za skladištenje obnovljivih izvora energije.

 Partner Lion Grupe, Dejvid Grin, kaže da će sistem, koji je finansiran od strane investitora i koji će biti izgrađen na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu u Morganu, biti značajan podsticaj za Južnu Australiju. ”Kombinacija sunčeve energije i baterija značajno će povećati kapacitet koji je dostupan na tržištu Južne Australije”, rekao je Dejvid Grin. On je dodao da planira da izgradi još jedan sličnan, blizu Roksbi Daunsa bez obrzira na to što je elektrana na severu Port Auguste zatvorena u 2016. godini.

 ”Vidimo neminovnost potreba da imamo velike solarne elektrane sa integrisanim baterija kao deo prelaska na dekarbonaciju, a svako kratkoročno rešenje je samo kako bih to nazvao smetnja u procesu”, rekao je Dejvid Grin.

 Premijer, Džej Vitheril, pohvalio je Lion Grupu za inicijativu Riverland, koja će omogućiti proizvodnju od 330MW električne energije i najmanje 100MW za skladištenje. ”Projekti ove vrste, projekti obnovljivih izvora energije, predstavljaju budućnost”, rekao je on.

 Premijer je rekao da je nekoliko kompanija bilo zainteresovano za izgradnju akumulatora od 100MW kao deo plana elektrane u Južnoj Australiji koji je vlada objavila ovog meseca, a sve ovo biće finansirano sa 150 miliona dolara iz državnog fonda za obnovljivi tehnološki razvoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.