Šefovi država i vlada Evropske unije složili su se kako će nuklearna energija biti prepoznata kao način borbe protiv klimatskih promena.

 Lideri Evropske unije složili su se da će nuklearna energija biti deo rešenja evropskog bloka da učini ekonomiju ugljen-dioksida neutralnom do 2050. godine, omogućavajući im da dobiju podršku dve države koje zavise od uglja.

 Šefovi država i vlada EU-a složili su se kako će nuklearna energija biti prepoznata kao način borbe protiv klimatskih promena, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

 Dok Poljska nije odmah pristala na plan, koncesije na nuklearnu energiju bile su dovoljne da Češka i Mađarska daju saglasnost. One su imale podršku Francuske, koja se za proizvodnju 60% električne energije upravo oslanja na nuklearnu energiju.

 Još veći uspeh je to što uspeli da “slome” i otpor skeptičnih država, uključujući Luksemburg, Austriju i Njemačku.

 “Nuklearna energija je čista energija”, rekao je češki premijer Andrej Babiš i dodao kako ne zna zašto ljudi imaju problem s tim.

 Slovački premijer Peter Pellegrini insistirao je kako EU neće biti u stanju ostvariti svoje klimatske ciljeve bez nuklearnih elektrana. Poljska, jedan od najvećih emitera u evropskom bloku koja se u velikoj meri oslanja na ugalj za proizvodnju električne energije, jedina nije podržala sporazum, koji je u svom programu “Evropski zeleni dogovor” iznela nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

 U završnom memorandumu, Evropsko veće je priznalo potrebu da se obezbedi energetska sigurnost i da se poštuje pravo država članica da odlučuju o energetskom miksu i biraju najprikladnije tehnologije.

Na raspolaganju milijarde eura

 Neke države članice navele su kako koriste nuklearnu energiju kao deo nacionalnog energetskog miksa.  Navedeno je kako će države za koje se očekuje da će najviše stradati tokom tranzicije u budućnosti imati na raspolaganju milijarde eura u okviru plana Von der Leyen.

 Predsednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio kako je nuklearna energija od ključnog značaja kako članice EU-a ne bi postale zavisne od uvoza gasa ili električne energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.