Kako do pametnog sistema u vašem objektu?

 Ako vam se dopada ideja da vaš dom radi za vas i obavlja većinu rutinskih radnji, bilo bi dobro da znate kad i kako ga možete instalirati.

 Naš sagovornik objašnjava da su korisnicima na raspolaganju žični i bežični pametni sistemi, pri čemu žični podrazumevaju postavljanje dodatnih instalacija tokom gradnje. Stoga je najbolje razmišljati o pametnom sistemu već tokom inicijalne faze izgradnje objekta i u dogovoru sa arhitektama, budući da žični sistemi nude veću stabilnost i bezbednost komunikacije u poređenju sa bežičnim sistemima.

 Gotovo svi pametni sistemi koje distribuira kompanija našeg sagovornika dolaze iz pogona proizvođača ABB. Ova kompanija je poznata po svom idealnom rešenju za komunikaciju sa drugim uređajima.

 „Komunikacija između pametnog sistema ABB-free@home i drugih uređaja odvija se po sistemu ’cloud to cloud’. ABB praktično ima svoj cloud na kome se nalaze informacije o vašem sistemu, a uređaji kao što je veš mašina u vašem domu ima svoj cloud na kome se nalaze pripadajuće informacije. Povezivanje se odvija na nivou ’cloud to cloud’ pri čemu su na prvom mestu sigurnost komunikacije od spoljnjih upada i kontinuirano poboljšanje komunikacije“, kaže Šijačić.

Pametan dom u skladu sa vašim stilom života

 Kompanija ABB je iznedrila brojna tehnološka rešenja koja vladaju tržištima širom sveta, a jedno od njih je pametni sistem ABB-free@home koji postaje sve popularniji i na našim prostorima.

 ABB-free@home naslanja se na KNX sistem koji ima tradiciju dužu od 30 godina. ABB-free@home sistem potpuno je otvoren za sve proizvođače, što znači da u kući možemo imati brojne uređaje različitih proizvođača koji će uspešno međusobno komunicirati.

 Dejan Dešić, menadžer prodaje segmenta zgradarstvo, transport i infrastruktura kompanije ABB, ističe da ovaj sistem korisnicima nudi mogućnost koju nemaju u KNX sistemu budući da im više nije neophodan programer.

 „Korisniku više nije neophodan sistem integrator koji njegovu opremu mora da isprogramira i koji, svaki put kada korisnik želi nešto da promeni, mora da dođe u korisnikov stan da izmeni softver i da onda sve funkcioniše na drugi način. Sa sistemom ABB-free@home, korisnik je izbegao trošak angažovanja programera. Sad je on taj koji može da obavi ovaj zadatak kad god poželi i prilagodi ga svojim životnim navikama. Druga prednost ovog sistema je ta što je oprema jednog proizvođača kao što je ABB, cenovno značajno povoljnija od opreme za KNX sistem“, kaže Dešić.

 Prema njegovim rečima, prvi smart objekat u Srbiji nikao je u Beogradu na Terazijama, a kasnije su se nizali poslovni objekti kao što su zgrada kontrole letenja u Surčinu i luksuzne vile, dok se u novije vreme sve više razmišlja o sistemima smart home i u masovnoj stambenoj gradnji.

 Nedavno su i investitori sa Novog Dorćola prepoznali prednosti koje sistem smart home može da im omogući, te su se opredelili za kompaniju ABB kao pouzdanog proizvođača koji je prisutan na svim kontinentima.

 U objekat na Novom Dorćolu, površine 16.800 kvadratnih metara, isporučeno je 4.300 uređaja smart home za 225 stanova. Kreirano je 950 scenarija, a na objektu je postavljeno i šest meteoroloških stanica koje korisnike obaveštavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije.

 Sve govori o tome da na našim prostorima vreme pametnih objekata tek dolazi, a u pripremi su brojni projekti koji će zadovoljnim korisnicima štedeti energiju i omogućiti maksimalan komfor. U trenutku kada cene energenata i električne energije dostižu svoje istorijske maksimume, pametne kuće nameću se, zajedno sa obnovljivim izvorima energije i drugim merama energetske efikasnosti, kao efikasno rešenje koje će nam pomoći da premostimo energetsku krizu.

 Poslušajte utiske korisnika:


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.