naslovna_vesti_bezicno_upravljanje_mikrokontrolerima_elektronika_mikrokontroleri_automatika.rs.jpgST Microelectronics , svetski lider u proizvodnji mikrokontrolera odlučio je da proširi ponudu STM32 kontrolera familijom STM32W koju karakteriše IEEE 802.15.4 radio predajnik, realna System-on-Chip platforma koja podržava ugrađeni bežični senzor mreža. Moguće je čak povezati ga i na Wi-Fi ili Bluetooth mreže. Planirana je veleprodajna cena od 2.90 dolara za preko 100.000 komada.

  IEEE 802.15.4 je protokol za prenos manjeg broja podataka niske snage, u pojasu od 2,4GHz i ima široku primenu u komunikaciji i mrežnim aplikacijama kao što su automatizacija, bezbednost i monitoring opreme i daljinska kontrola. ZigBee(TM) savez je specificirao IEEE 802.15.4 radio-platformu kao industrijiski ZigBee protokol koji je koristan kod senzorskih mreža i automatskog očitavanja merača.
  U ST-ovu novu familiju STM32W implementirani su  IEEE 802.15.4 fizički sloj  kao i Media Acces Control (MAC) sloj što daje programerima fleksibilnost pri korišćenju ZigBee protokola ili pri izgradnji sopstvenog protokola čiji interfejs podržava IEEE 802.15.4 MAC. Takođe podržava i druge poznate protokole kao što su ZigBee RF4CE (protokol za radio-frekventne daljinske upravljače) i 6LoWPAN. Softversku podršku za STM32W familiju čine najnovije ZigBee Pro aplikacije, kao i ZigBee RF4CE i IEEE 802.15.4 MAC.
Novi mikrokontroler kombinuje prednosti najboljih kontrolera u klasi uz pojačane performanse i fleksibilnost. STM32 je jedan od najčešće korišćenih industrijskih mikrokontrolera. Sadrži napredni 32-bitni ARM Cortex-M3 procesor. To je prvi procesor koji je eliminisao sve prepreke ka korišćenju 32-bitnih aplikacija.slika1_vesti_bezicno_upravljanje_mikrokontrolerima_elektronika_mikrokontroleri_automatika.rs.jpeg
  STM32W karakteriše i niska potrošnja koja iznosi 27mA pri primanju podataka i 31mA pri slanju. Postoji i Deep-Sleep mod pri kome kontroler troši 1μA. Pri programiranju bežičnih aplikacija, programeri imaju na raspolaganju 8kB SRAM-a, 128 kB fleš memorije (namenjena za smeštanje koda), a ugradjena je i AES enkripcija sa hardverskim ubrzanjem. Od sredstava opšte namene sadrži fleksibili ADC, SPI/UART/TWI serijske interfejse nekoliko tajmera i 24 GPIO sa Šmit-triger ulazom. Korišćenjem radnih napona od 2.1V do 3.6V pojednostavljen je dizajn, a visok stepen integracije smanjuje upotrebu spoljnih komponenata. Potreban je samo jedan kristal od 24MHz da bi se povećala preciznost tajmera, može se korirstiti kristal od 32.768kHz. Tu je i podrška za eksterni pojačavač snage. STM32W familija mikrokontrolera dostupna je u 6 x 6mm 40-pinskim QFN kućištima, kompatibilnim sa SN260, ili u 7 x 7mm 48-pinskim QFN kućištima kompatibilnim sa SN250.
O ST-u
ST je Švajcarska kompanija, svetski je lider u proizvodnji industrijskih kontrolera i iznalaženju inovativnih rešenja u domenu  poluprovodničkih komponenti.  U 2008. godini kompanija je ostvarila neto prihod od 9.84 milijardi dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.