Jedna od najznačajnijih novina u poslednjih nekoliko godina, u softverskim kompanijama, jeste to da se sve više okreću i proizvodnji sopstvenog hardvera. Veliki broj kompanija kreirale su svoja hardverska rešenja koristeći kombinaciju FPGA, ASIC i konvencionalnih x86 procesora.

 Neke kompanije, poput Amazona, zatražile su ARM licencu, kako bi uz pomoć nje postigli efektivne i efikasne prednosti ili smanjili troškove na specifičnim tržištima. Prema Axios-u, Adobe na primer razmišlja o dizajniranju sopstvenih procesora.

 Generalna ideja jeste, da se kreiraju posebni uslovi za specifične funkcije, tj. da se poveže hardver tačno određenih karakteristika sa procesorima opšte namene.

 U Adobe-ovom slučaju, to bi značilo da umesto da šalju sve svoje korisnike na Adobe Creative Cloud, šalju korisnike na druge platforme specijalizovane za AI, ML ili video editovanje. Ukoliko želite da koristite softver na sopstvenoj opremi, plaćate jednu cenu. Ukoliko želite da ga koristite na platformi koja je baš za njega predviđena, plaćate drugu cenu.

 Sama ideja, da Adobe pokrene svoju jedinicu za istraživanje i razvoj procesora, i dalje izgleda više kao samo san. Ukoliko kompanija želi da posveti više resursa za rad na ARM procesorima, to može da uradi i bez kreiranja specijalnog tima za mikroarhitekturu. To je ipak posao, koji bi se razvijao nekoliko godina.

 Ipak, činjenica da ova kompanija, a verovatno i mnoge druge počinju da razmišljaju u ovom smeru, je znak koliko je tržište opšte namene postalno teško i nezahvalno za proizvođače procesora, kao što su Intel i AMD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.